Η ιερή εικόνα της Προστάτιδας των απανταχού Ποντίων, Παναγίας Σουμελά για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Υποδοχή με πάσα επισημότητα

Εορταστικές και λειτουργικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 81ης επετείου από της ευρέσεώς της στον Αγ. Δημήτριο

Με πάσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της ιστορικής και ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, χθες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, η διακομιδή της οποίας έγινε με την προγραμματισμένη πτήση της Astra Airlines.

Υποδοχή εικόνας Παναγίας Σουμελά στη Σύρο

Δημοσιεύτηκε από Κοινή Γνώμη στις Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Μέλη του κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, καθώς επίσης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (Δ΄ Τάξη) μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Σύρου, όπου και αφίχθη η εικόνα, την οποία και μετέφερε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”, Ουρανία Πανταζίδου. Η εικόνα που διεκομίσθη από το ομώνυμο ιερό Προσκύνημα του Βερμίου προς τη Σύρο, θα μεταφερθεί επίσημα στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Ερμούπολης, αύριο, Σάββατο, ενώ την Κυριακή 28 Μαΐου θα τελεσθεί στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Ερμούπολης, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών κ. Θεολόγου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου, στο πλαίσιο των Λειτουργικών Τελετών και Εορταστικών Εκδηλώσεων για την 81η επέτειο από της ευρέσεώς της στον Αγ. Δημήτριο (Ερμούπολη, 25 Μαΐου 1936).

Πρέπει να σημειωθεί πως, στο αεροδρόμιο Σύρου βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, αλλά και μέλη των δύο Συλλόγων.

Κοινό αίτημα με φόντο την 81η επέτειο από την εύρεση της εικόνας

Την θαυματουργή εικόνα της Προστάτιδας των απανταχού Ποντίων που βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στη Σύρο, έραναν με ροδοπέταλα οι μικροί μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Σύρου, αμέσως μετά τη διακομιδή της στη Σύρο, με αρκετούς πιστούς να προβαίνουν σε προσκυνηματικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, επετεύχθη μετά από κοινό αίτημα των δύο τοπικών Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Σύρου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, το οποίο και είχε υποβληθεί προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, κ. Παντελεήμονα και το Σωματείο “Παναγία Σουμελά”, με σκοπό τη λήψη της απαιτούμενης έγκρισης.

Στην προ ημερών συνέντευξη Τύπου του κκ. Δωροθέου Β΄ με θέμα τη μεταφορά της ιερής εικόνας και τις προσεχείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την 81η επέτειο από την εύρεσή της, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου είχε εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του για τη θετική ανταπόκριση των αρμοδίων στο εν λόγω αίτημα. “Ο κ. Παντελεήμων προς τον οποίο εκφράζουμε το σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ήδη αναμένεται να καταφτάσει στην Ερμούπολη το ιερό εικόνισμα, η προστάτιδα των απανταχού της γης Ποντίων και Βορειοελλαδιτών αλλά και η προστάτιδα όλων μας, η Παναγία μας, η εφέστια εικόνα της οποίας βρίσκεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης” είχε δηλώσει σχετικώς, κάνοντας αναφορά ακολούθως στο πρόγραμμα του εορτασμού. Αν και αναλυτικά για το πρόγραμμα μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος είτε από τη διαφήμιση στην εφημερίδα, είτε μέσω του site της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου αλλά και της ιστοσελίδας της Κοινής Γνώμης (koinignomi.gr), ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως, η επίσημη θρησκευτική εκδήλωση υποδοχής της στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο, ενώ θα ακολουθήσει ο μέγας εόρτιος τρισαρχιερατικός εσπερινός και στις 21.00 η πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”.

Τονίζεται πως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μετακίνηση των δύο Μητροπολιτών Παροναξίας και Σερρών, η εταιρεία Hellenic Seaways απέστειλε ενημέρωση προς τους πλοιάρχους των πλοίων ΑΡΤΕΜΙΣ και ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ.