81η επέτειος από την εύρεση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη

Λαμπρή υποδοχή της Παντάνασσας του Πόντου στο στολίδι του Αιγαίου

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή και η παρουσία του ευσεβούς λαού της Σύρου στην υποδοχή της ιστορικής και θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Λειτουργικών Τελετών και Εορταστικών Εκδηλώσεων για την 81η επέτειο ενός ακόμη θαύματος, της ευρέσεως της εικόνος του Αγίου Δημητρίου (Ερμούπολη, 25 Μαΐου 1936).

Τη Εικόνα, η οποία μεταφέρθηκε στη Σύρο κατόπιν αποδοχής του κοινού αιτήματος των Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Σύρου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, κ. Παντελεήμονα και το Σωματείο “Παναγία Σουμελά”, έφερε ανά χείρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας- Ναούσης – Καμπανίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χαλετζής, συνοδευόμενοι από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Παροναξίας κ. Καλλινίκο.

Την Παντάνασσα του Πόντου, την Κυρία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα υποδέχτηκαν θερμά ο ιερός κλήρος του νησιού, άντρες του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, πρόσκοποι, η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παιδιά του κατηχητικού σχολείου του Αγίου Νικολάου, μέλη των Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Σύρου, αλλά και των φιλοξενούμενων Συλλόγων Ποντίων Αιγάλεω, Μεταμόρφωσης και Ζωγράφου.

Το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γ. Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών από τη Σύρο και τα γειτονικά νησιά.

Μετά το πέρας του μέγα εόρτιου τρισαρχιερατικού εσπερινού στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε και πολιτιστική εκδήλωση με ποντιακούς χορούς.