Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Πεντηκοστή: Η λυτρωτική συνάντηση του ανθρώπου με τον Χριστό

  • Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2017 - 10:10

Τη μεγαλύτερη και πιο χαρμόσυνη γιορτή της Εκκλησίας, γιορτάζουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο. «Όλη η περίοδος από το Τριώδιο μέχρι σήμερα έχει σκοπό να οδηγήσει τον άνθρωπο στη λυτρωτική συνάντηση με τον Ιησού Χριστό» σημειώνει στα σημερινά μηνύματα «Πίστεως» η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια βαθιά ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Η Πεντηκοστή είναι ένας σταθμός μέσα στον εκκλησιαστικό χρόνο για να γνωρίσει ο άνθρωπος πώς ζει και πώς υπάρχει αυτή η Εκκλησία. Η γιορτή έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν από τους αρχαίους χρόνους ακόμη του Ισραήλ. Ο Θεός έδωσε τις 10 εντολές στον Μωυσή επάνω στο Όρος Σινά. Σκοπό είχαν να ρυθμίσουν τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και να ενώσουν τον Θεό με τον άνθρωπο.

Πενήντα ημέρες αργότερα, οι Εβραίοι γιόρταζαν για να ευχαριστήσουν τον Θεό και ονόμασαν τη γιορτή αυτή «Πεντηκοστή». Σημειώνεται πως, η Χριστιανική Πεντηκοστή γιορτάζεται επίσης 50 ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Το χαρακτηριστικό της εορτής είναι η κάθοδος του Παρακλήτου, δηλαδή του Αγίου Πνεύματος που δόθηκε στους μαθητές όπως τους είχε υποσχεθεί ο Κύριος. Βέβαια, οι εντολές δόθηκαν μια φορά, ενώ το Άγιος Πνεύμα είναι για πάντα κάτω στη γη. Αυτή η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος δόθηκε με μια βοή, που κίνησε την περιέργεια όλων των ανθρώπων.