Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Πιστεύουμε στο Άγιο Πνεύμα της συμφιλίωσης και της ειρήνης

  • Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2017 - 10:13

Δύο γεγονότα για τη ζωή της κοινότητας των μαθητών του Ιησού εορτάζουμε την ημέρα της Πεντηκοστής. Όπως υπογραμμίζει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, το πρώτο είναι η αναζωογόνηση και μεταμόρφωση, μέσω του Αγίου Πνεύματος, μιας φοβισμένης ομάδας ανθρώπων που κρυβόταν σε μια κοινότητα θαρραλέων και συνειδητοποιημένων μαρτύρων του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο, την εκκλησία.

Το άλλο ότι σ’ αυτή την κοινότητα ανατέθηκε μια αποστολή, να βάλει την ανθρώπινη ιστορία σε μια ενωτική διαδικασία. Για το σκοπό αυτό ο Αναστημένος τους κατέστησε κοινωνούς του πνεύματος του Θεού που ανέστησε και τον ίδιο. Θα ακούσουμε στο ευαγγέλιο να λέει: φύσηξε πάνω τους και του είπε «λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρέσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί». Βάσει και μέσω της επίτευξης αυτής της αποστολής, η άφεση και η συγγνώμη των αμαρτιών, που είναι η προϋπόθεση για την ενότητα και την ειρήνη του ανθρωπίνου γένους. Το πνεύμα καθιστά το λόγο των μαθητών αποτελεσματικό, αλλά δεν τους απαλλάσσει από την αμφισβήτηση και την απαξίωσης των γύρω τους. Σημειώνει το βιβλίο των πράξεων των αποστολών: μερικοί ήταν απορημένοι και θαύμαζαν, άλλοι χλεύαζαν και έλεγαν ετούτοι πρέπει να είναι πολύ μεθυσμένοι.

Ακολουθεί η ευαγγελική περικοπή από το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη:

«Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν το είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».