Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου ελαφρύ"

  • Σάββατο, 8 Ιουλίου, 2017 - 13:10

Ο Ιησούς με τη διδασκαλία και τη συμπεριφορά του έδειξε ότι δεν είναι ο Μεσσίας που πολλοί περίμεναν, δεν είναι ένας εθνικιστής ηγέτη ή ένας αυστηρός δικαστής, ούτε ένας πανίσχυρος άρχοντας, αλλά είναι κάποιος που πασχίζει για τη δικαιοσύνη και το δίκαιο και για την αξιοπρέπεια των πιο αδυνάτων και φτωχών και που σύμφωνα με τα οράματά του του δουλεύει για τη Βασιλεία του Θεού.

Όπως σημειώνει στη σημερινή διαδικτυακή παρουσία του, ο π. Ιωάννης Μαραγκός, ενάντια σε αυτή τη συμπεριφορά και την εικόνα του εαυτού του, οι έξυπνοι και εκείνοι που έκριναν τους εαυτούς τους ανώτερους δεν εκτιμούσαν τον Ιησού. Αντίθετα, τον εκτιμούσαν όμως οι απλοί και οι περιθωριακοί της εποχής του. Γιατί τότε εκτιμούσαν ότι δεν τους απέφευγε, του άρεσε η παρέα τους, συζητούσε και ζούσε μαζί τους, προσπαθούσε να ελευθερώσει το βάρος και το άγχος του. Είδαν ότι η διδασκαλία του ανταποκρινόταν στις ανάγκες τους και γι’ αυτό τον δέχτηκαν.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο από τον κατά Ματθαίον διαβάζουμε:

«Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου.

Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δε γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.

Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε επάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ.