Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Εκείνο που μετρά είναι το Έδαφος, που δέχεται τον σπόρο"

  • Σάββατο, 15 Ιουλίου, 2017 - 10:25

Εκείνοι που άκουγαν και συναναστρέφονταν τον Ιησού είχαν μια απορία: «Γιατί;».

Ενώ μερικοί τον άκουγαν με ενθουσιασμό και τον ακολουθούν γιατί στα λόγια και στη δράση του βρήκαν απαντήσεις στους προβληματισμούς του και έναν τρόπο ζωής που τους γέμιζε, άλλοι αρχικά τον άκουγαν με έναν σχετικό ενθουσιασμό, όμως, πολύ γρήγορα τον εγκατέλειπαν. Άλλοι ήταν αδιάφοροι, μερικοί ήθελαν απλώς να πληροφορηθούν και κάποιοι στρέφονταν εναντίον του.

Τότε ο Ιησούς τους έδωσε μια απάντηση μέσω μιας παραβολής «του εδάφους που δέχεται τον σπόρο του σπορέα».

Όπως υπογραμμίζει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, η παραβολή είναι μια αληθοφανής ιστορία παρμένη από την καθημερινότητα εκείνων που ακούνε και διαμέσου της οποίας, εκείνος που μιλά, προσπαθεί να προσεγγίσει με τρόπο με απλό και κατανοητό για τους ακροατές του μεγάλα ζητήματα.

Η παραβολή είναι ένας μαγικός τρόπος διδασκαλίας, προσφέρει πολλά περισσότερα, από εκείνα τα οποία δίνει την εντύπωση ότι προσφέρει. Φέρνει στη μνήμη ιδέες, εικόνες, καταστάσεις, συναισθήματα και προσεγγίζει την πραγματικότητα όχι με την απλή, σκληρή και ξερή λογική αλλά διαμέσου της καρδιάς και του συναισθήματος. Ξεκινά από πράγματα ορατά για να ακουμπήσει πράγματα επίσης πραγματικά αλλά αόρατα. Είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού.