Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι, μη φοβάστε"!

  • Σάββατο, 12 Αυγούστου, 2017 - 10:58

Σημείο αναφοράς στη σημερινή περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο αποτελεί το περπάτημα του Ιησού πάνω στα ταραγμένα νερά της λίμνης και το πώς, με έναν λόγο του, τα γαληνεύει. Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο Ευαγγελιστής επικεντρώνεται και στον φόβο των μαθητών και ιδιαιτέρως του Πέτρου, που αμφιταλαντεύεται αν αυτός που βλέπει μπροστά του να περπατά πάνω στη λίμνη είναι πράγματι ο Ιησούς ή κάποιο φάντασμα. Κι επειδή θέλει να είναι σίγουρος ότι είναι ο Ιησούς του ζητά κάτι πομπώδες, να πάει να τον συναντήσει κι εκείνος, περπατώντας πάνω στα νερά.

«Τον καιρό εκείνο, όταν το πλήθος χόρτασε, Αμέσως ύστερα ο Ιησούς υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο καΐκι και να πάνε να τον περιμένουν στην απέναντι όχθη, ωσότου αυτός διαλύσει τα πλήθη.

Αφού απέλυσε τον κόσμο, ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί. Όταν βράδιασε ήταν μόνος του εκεί. Στο μεταξύ το πλοιάριο απείχε αρκετά στάδια από τη στεριά και συγκλονιζόταν τα κύματα, γιατί ήταν αντίθετος ο άνεμος. Κατά τα ξημερώματα, ο Ιησούς τους πλησίασε περπατώντας πάνω στη λίμνη.Οι μαθητές, όταν τον είδαν να περπατάει πάνω στη λίμνη, ταράχτηκαν και έλεγαν πως είναι φάντασμα κι έβαλαν τις φωνές από το φόβο τους.

Αμέσως όμως ο Ιησούς τους μίλησε και τους είπε: «Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι· μη φοβάστε». Ο Πέτρος του αποκρίθηκε: «Κύριε, αν είσαι εσύ, δώσε μου εντολή να έρθω κοντά σου πάνω στα νερά». Κι εκείνος του είπε: «Έλα». Κατέβηκε τότε από το πλοίο ο Πέτρος κι άρχισε να περπατάει πάνω στα νερά κι έφτασε μέχρι τον Ιησού. Βλέποντας όμως τον ισχυρό άνεμο φοβήθηκε, κι άρχισε να βουλιάζει· κι έβγαλε μια κραυγή: «Κύριε, σώσε με!»

Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι, τον έπιασε και του λέει: «Ολιγόπιστε, γιατί σε κυρίεψε η αμφιβολία;» Και μόλις ανέβηκαν στο πλοιάριο, ο άνεμος σταμάτησε. Τότε όσοι ήταν στο καΐκι ήρθαν και τον προσκύνησαν λέγοντας: «Αληθινά, είσαι ο Υιός του Θεού!»

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο Πέτρος παρουσιάζει στον Ιησού ένα θαρραλέο αλλά παρακινδυνευμένο αίτημα «κύριε, αν είσαι εσύ, διάταξέ με να έρθω κοντά σου πάνω στα νερά». Θέλει να πάει σε συνάντηση του Θεού, όπως και οι περισσότεροι από εμάς. Αλλά τις περισσότερες, θέλουμε να τον συναντήσουμε μέσω θαύματος, με τρόπο εντυπωσιακό, να μη με αφήσει να αμφιβάλλω ότι είναι αυτός.