Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Στον Καίσαρα τα πράγματα, στον Θεό τον άνθρωπο”

  • Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 2017 - 10:06

Η ουσία της ανιδιοτελούς αγάπης και της μέριμνας του Θεού προς τον άνθρωπο και η προσπάθειά του να φωτίσει το νόημα της ζωής, αλλά και το ότι ο ίδιος ο άνθρωπος ανήκει στον Θεό, αναδεικνύονται μέσα από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός, στο πλαίσιο της εκπομπής της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου, “Ο Λόγος του Κυρίου”.

Στην έναρξη της σημερινής παρουσίας του, λέει τα ακόλουθα:

“Ο ευαγγελιστής Ματθαίος χρονολογικά το επεισόδιο που σήμερα θα μελετήσουμε το τοποθετεί στην τελευταία εβδομάδα της ζωής του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς είχε κατέβει από τη Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσει το Πάσχα. Ο κόσμος τον υποδέχθηκε θριαμβευτικά, αλλά οι Αρχές του τόπου ήταν εχθρικές μαζί του.

Οι διαμάχες διαδέχονταν η μία την άλλη. Σε αυτό το συγκρουσιακό περιβάλλον τοποθετείται και η σημερινή συζήτηση – σύγκρουση με τους Φαρισαίους.

Ας ακούσουμε το ευαγγέλιο κατά Ματθαίο πώς μας εκθέτει τα γεγονότα: Τον καιρό εκείνο πήγαν οι Φαρισαίοι κι έκαναν συμβούλιο για να κάνουν με λόγια να πέσει σε παγίδα ο Ιησούς. Και στέλνουν τους μαθητές των μαζί με τους Ηρωδιανούς προς τον Ιησού για να του πουν: Διδάσκαλε, γνωρίζουμε ότι αγαπάς την αλήθεια και ότι διδάσκεις τον δρόμο του Θεού σύμφωνα με την αλήθεια και ότι δε σε μέλει για κανέναν επειδή δεν κοιτάζεις το πρόσωπο των ανθρώπων. Πες μας λοιπόν, τί σου φαίνεται; Επιτρέπεται να δίνουμε τον φόρο στον Καίσαρα ή όχι;

Γνωρίζοντας ο Ιησούς την πονηριά τους, είπε: Γιατί με πειράζετε υποκριτές; Δείξτε μου το νόμισμα του φόρου. Κι εκείνοι του έδωσαν ένα δηνάριο.

Τους λέει τότε: Τίνος είναι αυτή η περιγραφή; Του λένε, του Καίσαρα. Τότε, τους λέει αποδώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα και στον Θεό, ό,τι ανήκει στον Θεό. (...)”.