Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Οι δύο όψεις της Μοναδικής Αγάπης

  • Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, 2017 - 10:21

Οι συγκρούσεις του Ιησού με τους παράγοντες των μεγάλων θρησκευτικών και πολιτικών ρευμάτων της εποχής του είναι συνεχείς.

Μετά τη διαμάχη που είχε με τους μαθητές των Φαρισαίων και των Ηρωδιανών για το αν έπρεπε να πληρώνουν τον φόρο στον Καίσαρα, αλλά και τους Σαδδουκαίους για το αν υπάρχει ανάσταση νεκρών ή όχι, σήμερα παίρνουν σειρά οι Φαρισαίοι με τους νομικούς τους.

Όπως εξηγεί μέσα από τη σημερνή διαδικτυακή παρουσία του ο π. Γιάννης Μαραγός, τον καιρό του Ιησού, γινόταν μεγάλη συζήτηση στους θρησκευτικούς κύκλους, όπου οι άνθρωποι αντάλλασσαν απόψεις για το «ποιος νόμος από όσους είχαν, ήταν ο πιο ολοκληρωμένος, ώστε αυτός που τον τηρεί να είναι σίγουρος ότι σώζεται. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι νομομαθείς των Φαρισαίων πλησιάζουν τον Ιησού για να τον ρωτήσουν.

Ακολουθεί η κατά Ματθαίον ευαγγελική περικοπή:

«Όταν λοιπόν οι Φαρισαίοι άκουσαν ότι αποστόμωσε τους Σαδδουκαίους, συνάχτηκαν στο ίδιο μέρος, και τον επερώτησε ένας από αυτούς, νομικός, για να τον πειράξει:  «Δάσκαλε, ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στο νόμο;» Εκείνος του είπε: «Να αγαπήσεις Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη διάνοιά σου. Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή. Και δεύτερη, όμοια με αυτή: Να αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. Σε αυτές τις δύο εντολές κρέμεται όλος ο νόμος και οι προφήτες».