Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Ο μεγαλύτερος είναι εκείνος που υπηρετεί περισσότερο”

  • Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2017 - 11:20

Νέα μηνύματα προς τους πιστούς μεταφέρονται μέσω της ευαγγελικής περικοπής στην οποία ο Ιησούς κατακρίνει τη στάση που ανέπτυσσαν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι σχετικά με την ερμηνεία που απέδιδαν στον Μωσαϊκό νόμο.

Συγκεκριμένα, στο ευαγγέλιο κατά Ματθαίον, γίνεται αναφορά στον τρόπο που ο Ιησούς τους αντιμετωπίζει, αφού πρώτα τους περιγράφει και μιλά για τη συμπεριφορά τους, τονίζοντας ιδιαιτέρως την υποκριτική στάση τους.

Τα παραπάνω μεταφέρονται μέσω της σημερινής διαδικτυακής εκπομπής που επιμελείται ο π. Γιάννης Μαραγκός εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εκπομπής “Ο Λόγος του Θεού”.

Προλογικά της σχετικής περικοπής, αναφέρει τα εξής: “Οι Φαρισαίοι ήταν οι πιο αδιάλλακτοι υποστηρικτές των θρησκευτικών παραδόσεων του Ισραήλ. Πίστευαν ότι ήταν οι πιο ευλαβείς, οι πιο πιστοί, η “εμπροσθοφυλακή” θα λέγαμε της θρησκευτικής παράδοσης του Ισραήλ. Οι Γραμματείς ήταν οι επαγγελματίες γνώστες και μελετητές του νόμου του Μωυσή.

Τόσο οι Γραμματείς, όσο και οι Φαρισαίοι παρουσιάζονται από το ευαγγέλιο, ως καταπιεστές του λαού. Γιατί; Επειδή καταντούσαν τον νόμο του Μωυσή με την ερμηνεία την αυστηρότατη που έδιναν, ανεφάρμοστο νόμο και απάνθρωπο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις που είχαν αλλά και την ευλάβειά τους για να προβληθούν. Για να κερδίσουν τιμές και γόητρο μεταξύ του απλού λαού.

Ο Ιησούς στην περικοπή που σήμερα θα μελετήσουμε αποδοκιμάζει αυτήν την συμπεριφορά. Δηλαδή τη συμπεριφορά εκείνου που η ζωή του δεν συμβαδίζει με αυτό που λέει ότι πιστεύει. Ο Ιησούς τους κατηγορεί ως υποκριτές, δηλαδή θεατρίνους κι επίσης στηλιτεύει την αγάπη τους για προβολή και εξουσία. Οι συμπεριφορές αυτές κάνουν κακό τόσο στη θρησκευτική συμβίωση των ανθρώπων, όσο και στην πολιτική γιατί αργά ή γρήγορα αυτές οι ασυνέπειες έρχονται στην επιφάνεια και αυτό υποβαθμίζει την πιστότητα των ανθρώπων σε αυτούς τους θεσμούς που λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι εκπροσωπούν.