Με λαμπρότητα και ευλάβεια η Σύρος εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Νικολάου

Συγκυβερνήτης στο «πλοίο» της ζωής μας

Με την ευχή ο Άγιος Νικόλαος να σκεπάζει τη Σύρο, να ταξιδεύει με τους ναυτικούς μας, να φέρνει πάντα χαρούμενα μηνύματα από τις θάλασσες και να βοηθήσει την πατρίδα μας να βρει το λιμάνι της προκοπής, της ησυχίας και της ευημερίας, ο ευσεβής λαός του νησιού εόρτασε με τη δέουσα λαμπρότητα και ευλάβεια τη μνήμη του Πολιούχου του.

Στο πλαίσιο του πάνδημου εορτασμού, τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'. Ακολούθησε λιτανεία της ιεράς Εικόνος και αποτμήματος εκ των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης.

Τις λειτουργικές εκδηλώσεις για την Πανσυριανή εορτή του Πολιούχου της Σύρου και προστάτη των απανταχού ναυτιλλομένων, παρακολούθησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά.

Συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των βαθμίδων της Σύρου, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Επικεφαλής της λιτανείας ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνισή της έπειτα από απουσία κάποιων μηνών.

Στην προσλαλιά του, εντός του ναού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' καλωσόρισε τον υποψήφιο επενδυτή του Νεωρίου κ. Πάνο Ξενοκώστα, ευχόμενος να έρθει σε αίσιο πέρας η προσπάθειά του για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου της Σύρου, που θα δώσει ελπίδα στο νησί και μία οικονομική επανεκκίνηση στην αγορά της πόλεως. Παράλληλα, ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να ευλογήσει κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους ιθύνοντες για τη Σύρα, σημειώνοντας ότι «της αξίζει το καλύτερο».

Κηρύττοντας τον Θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ανέφερε πως, ο πιστός λαός τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα τιμής και ευλάβειας για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με στόχο να βαδίσει στα ίχνη του Ιησού Χριστού και να αποτελέσει ζωντανή εικόνα του.

«Η αλμύρα της θάλασσας είναι στο αίμα μας»

Η λιτανεία που ακολούθησε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε την πορεία της από τον Άγιο Νικόλαο και κατευθύνθηκε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλομμένων.

«Με τη στοργική ματιά του μας αγκαλιάζει και σήμερα ο Άγιος Νικόλαος, καθώς λιτανεύουμε την περίπτυστη και εφέστια εικόνα του που ιστορήθηκε και επαργυρώθηκε στη Μόσχα το 1852 από την ευσεβεστάτη Ερμουπολίτισσα Σοφία Μπερναδάκη και εστάλη εδώ ως κειμήλιο και παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές πίστεως και ευλαβείας προς το πρόσωπό του», σημείωσε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σύρου. Πρόσθεσε δε, ότι η ματιά του Αγίου Νικολάου μας δίνει δύναμη, να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε στο πολυκύμαντο και πολυτάραχο πέλαγος της καθημερινότητας, μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αμφισβητεί τα πάντα. «Όλα αναθεωρούνται και ανασκευάζονται με τη δύναμη της πίστεως, της προσευχής και της αγάπης προς εκείνον που έγινε άνθρωπος. Μετά από λίγες μέρες θα θυμηθούμε και πάλι το μεγάλο γεγονός της ενανθρώπισης του Κυρίου για να παραλάβει τον πεσμένο άνθρωπο στα μονοπάτια της ζωής και να τον επαναφέρει στον παράδεισο».

Ο κ. Δωρόθεος κατέστησε γνωστό ότι, ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από προστάτης των ναυτικών, που ταξιδεύει μαζί τους στις γέφυρες των πλοίων, ως συγκυβερνήτης στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου, υπήρξε και φύλακας άγγελος χηρών και ορφανών, αφήνοντας στις πόρτες των ανθρώπων χρήματα, ενδύματα και ρούχα.

«Σε αυτή την πόλη, που τη γέννησε η προσφυγιά, αλλά μεγαλούργησε με την επινοητικότητα των κατοίκων της, δίνεται σήμερα ένα μήνυμα στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα χωρίς τη θάλασσα δεν μπορεί να ζήσει και να υπάρξει», ανέφερε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τα λόγια των ψαράδων που με τα καΐκια τους στόλισαν το λιμάνι της Σύρου, λαμπρύνοντας την εορτή στη μνήμη του Πολιούχου της ότι «στο αίμα μας, υπάρχει η αλμύρα της θάλασσας». Εξήγησε μάλιστα, πως η θάλασσα είναι αυτή που μας γοητεύει και μας δίνει δύναμη, αυτή που κίνησε το πινέλο των ζωγράφων να την απεικονίσουν, την πένα των ποιητών να την υμνήσουν αλλά και τους στίχους των τραγουδοποιών να την τραγουδήσουν.

«Δύναμη για να συνεχίσουμε το ταξίδι στα πελάγη της καθημερινότητας»

«Μέσα στην ψυχή μας, οι εικόνες της αντικατοπτρίζουν μία καθημερινότητα άλλοτε γαλήνια και άλλοτε ανταριασμένη. Όμως πάντοτε υπάρχει ένα λιμάνι για να σταματήσουμε και να ρίξουμε την άγκυρα του πλοίου της ζωής μας. Η ζωή είναι ένα πέλαγος και ένα ταξίδι που όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε, ενωμένοι και μεταλαμπαδεύοντας ο καθένας από την καρδιά του δύναμη στην καρδιά του άλλου. Έτσι μπορούμε σαν οικογένεια, σε μια μικρή κοινωνία που ζούμε να σηκώσουμε τους σταυρούς μας, να ζητήσουμε τη βοήθεια του προστάτη και πολιούχου μας Αγίου Νικολάου για να μπορέσει αυτό το ταξίδι της ζωής να είναι όσο γίνεται πιο ανώδυνο και πιο ακίνδυνο».

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος αφιέρωσε στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού το παρακάτω ποίημα: «Μην φωνάζεις δυνατά. Όλοι οι άνθρωποι φωνάζουν δυνατά. Είναι ωραία να μιλάμε σιγανά, άκου τη θάλασσα, μιλάει. Τι λέει; Ελευθερία λέει. Ελευθερία, λέει». Όπως τόνισε, αυτή την ελευθερία θέλησε να φέρει ο Χριστός στην ψυχή, στην καρδιά και τη σκέψη του ανθρώπου, ερχόμενος στον κόσμο. «Την ελευθερία που του προσφέρει τη δύναμη να ταξιδεύει σε αυτά τα μεγάλα και ατέρμονα πελάγη της καθημερινότητας και να βρίσκει πάντα το έμβιο και γαλήνιο λιμάνι του».

«Οι οικιστές της Ερμούπολης αναγνώρισαν τις αρετές του»

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος σημείωσε πως λίγες μορφές της χριστιανοσύνης έχουν αποκτήσει την παγκόσμια αναγνώριση και την οικουμενική εμβέλεια του ταπεινού ιεράρχη των Μύρων της Λυκίας Αγίου Νικολάου. «Αυτή η πελώρια φυσιογνωμία, είναι από τους γνωστότερους και δημοφιλέστερους Αγίους της χριστιανικής πίστεως και της αδιαίρετης εκκλησίας, στο σεπτό πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνονται και εκφράζονται οι αρετές εκείνες, χάρη στις οποίες μεγαλούργησε και στις οποίες, στηριζόμενοι θα μεγαλουργήσει και πάλι η πόλη μας, η Ερμούπολη. Διαρκής προσπάθεια για ενότητα και συνεργασία, αλληλοβοήθεια και δικαιοσύνη, πραότητα και φιλανθρωπία, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινός αγώνας για τη συλλογική πρόοδο και ευημερία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατέστησε δε, γνωστό ότι, αυτές τις αρετές του αναγνώρισαν οι οικιστές της Ερμούπολης και θέλησαν να του αφιερώσουν τον τρίτο κατά σειρά ναό της νέας πόλης, μετά τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως και τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το 1837 η πρώτη μετά τη δημογεροντία δημοτική αρχή  με Δήμαρχο τον Νικόλαο Πρασακάκη, υπέδειξε στον αρχιτέκτονα του Όθωνα, Βάιλερ να προβλέψει στον σχέδιο της Ερμούπολης οικόπεδο για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού της 16ης Σεπτεμβρίου 1841 αποφασίστηκε να αφιερωθεί στον Άγιο Νικόλαο. Έκτοτε, η Ερμούπολη και η Σύρος βαδίζουν την ιστορική τους πορεία κάτω από το ωμοφόριό του, άλλοτε με επιτυχίες κι άλλοτε με περιόδους στασιμότητας και παρακμής.

«Πάντοτε όμως ο λαός μας κατάφερε να σταθεί όρθιος και μονιασμένος, να πολεμήσει για ένα καλύτερο αύριο που δικαιούμεθα και εμείς για τα παιδιά μας» σημείωσε ο κ. Μαραγκός. «Ένα αύριο προόδου και δημιουργίας που ήδη φαίνεται να γλυκοχαράζει χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων μας για την ανάταξη και ανάκαμψη του νησιού μας σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητα καθώς επίσης και με τις ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγουν στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα του Νεωρίου».

Η Εικόνα του Αγίου Νικολάου κατέληξε στην Πλατεία Κανάρη, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, στη μνήμη των ναυτικών που χάθηκαν ταξιδεύοντας στα πελάγη και τους ωκεανούς της οικουμένης, αλλά και εκείνων που αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Τα στέφανα έριξαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος Νίκος Σκευοφύλακας και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργος Μηλιός. Τιμές απέδωσαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, καΐκια και μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.  Αμέσως μετά, η Εικόνα επέστρεψε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, μέσω της οδού Θυμάτων Σπερχειού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης στη Σύρο

Λίγο μετά την άφιξή του στη Σύρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών,  επισκέφτηκε μαζί με τον κ. Δωρόθεο Β’ την Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας και τον στεγαζόμενο σ’ αυτήν Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου «των πτωχών», στην Άνω Σύρο, εκ των παλαιοτέρων Ορθοδόξων Ναών της Σύρου, χοροστάτησε νωρίς το απόγευμα, κατά τον τελεσθέντα εκεί Πανηγυρικό Εσπερινό, με τη συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και του Αρχιμ. Χερουβείμ Μουστάκα, Γραμματέως παρά τη Ιερά Συνόδω. Το βράδυ, στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε ο Μέγας Εόρτιος Δισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε για την παρουσία του τον πολυτίμητο, όπως είπε, αδελφό, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «τον καλωσορίζουμε από μία Μητρόπολη του Λεκανοπεδίου, η οποία φέρει το όνομα της μαρτυρικής Σμύρνης, τη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, το λαό της οποίας διαποιμαίνει λόγοις, έργοις, συγγράμμασι και διδασκαλίαις, με εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα και φόβο Θεού, με το δωρικό, αλλά πάντοτε ευγενές ύφος του, η πάντοτε διδακτική παρουσία του οποίου κατακοσμεί την Εκκλησία και την Ιεραρχία».