Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

Ας ξαναξεκινήσουμε από το Λόγο του Θεού

  • Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:22

Με την αντίστοιχη περικοπή από κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, η εκπομπή "Ο Λόγος του Κυρίου" από την Καθολική Εκκλησία και ο πάτερ Ιωάννης Μαραγκός μας μιλάει για τις καταβολές της έλευσης του Ιησού Χριστού στη γη, και τη θεανθρώπινη υπόστασή του.

"Αρχή του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού του γιου του Θεού.", γράφει ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Όλα σ' αυτό τον κόσμο έχουνε μια αρχή, ακόμα και η χαρμόσυνη αγγελία που μεταφέρει ο Ιησούς έχει καταβολές. "Όπως είναι γραμμένο στους προφήτες" επισημαίνει ο Ευαγγελιστής Μάρκος, υποδηλώνοντας τη συνέχεια αυτού που είπαν οι προφήτες με αυτό που καταγράφει ο ίδιος.

Το ευαγγέλιο είναι η χαρούμενη είδηση της σωτηρίας μας. Δεν είναι μύθος, ειναι η πραγματική ιστορία ενός κεντρικού προσώπου με αποδοχή  κ μαρτυρία για την υπαρξη του. Στο πρώτο του εδάφιο ο Ευαγγελιστής προσδιορίζει και εξηγεί τι θέλει και τι πρόκειται να γράψει, το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού του γιου του Θεού. 

Αρχή του χαρμόσυνου μηνύματος του Ιησού Χριστού που είναι ο χρησμένος και καθιερωμένος από το Θεό και γιος του. Το Ευαγγέλιο δεν είναι απλά κάποιος ανθρώπινος λόγος στο άκουσμα του οποίου μπορούμε να αισθανθούμε χαρά. Πάνω απ' όλα είναι η ζωή ενός συγκεκριμένου ιστορικού προσώπου του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Η σχέση του με το Θεό είναι ιδιαίτερη, μοναδική και ανεπανάληπτη. Εκτός από ένας άνθρωπος είναι το χειροπιαστό σημείο της παρουσίας του Θεού μέσα στον κόσμο.

Μετάνοια, μία έννοια που στ' ανθρώπινα αυτιά ηχεί αρνητικά, μα αντίθετα είναι μία ύψιστη θετική πράξη αυτογνωσίας και αυτοκυριαρχίας. Υποδυκνείει ότι κάποιος συνειδητοποίησε ποια είναι  η προσωπική του κατάσταση, δεν του άρεσε και αποφασίζει να κάνει κάτι για μια ριζική αλλαγή της νοοτροπίας του και του τρόπου εκτίμησης των πραγμάτων γύρω του και να ανοικοδομήσει μια νέα κοσμοθεώρηση. Το βάπτισμα είναι το ορατό σημείο αυτής της υπαρξιακής αλλαγής και της ένταξης στο λαό εκείνων που δηλώνουν ότι είναι διατεθειμμένοι να ζήσουν με έναν τέτοιο τρόπο για να μη χάσουν τη συνάντησή τους με τον Ιησού και διαμέσου Αυτού την επαφή τους με το Θεό.