Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

Καλεσμένοι «λόγω και έργω» να δώσουμε μαρτυρία για το φως

  • Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2017 - 12:13

ΤΗ μορφή του Ιωάννη του Βαπτιστή και τη θέση που έχει στο έργο της σωτηρία, πραγματεύεται η σημερινή εκπομπή "Ο Λόγος του Κυρίου" από την Καθολική εκκλησία, υπό την επιμέλεια του π. Ιωάννη Μαραγκού. 

Συγκρινόμενοι με τον Ιωάννη το Βαπτιστή, βρίσκουμε τη δική μας θέληση και θέση μέσα στην ιστορία της σωτηρίας και πως να συμπεριφερθούμε. Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης για τον Βαπτιστή, υπήρξε ένας άνθρωπος σταλμένος από το Θεό που λεγόταν Ιωάννης. Αυτός ήλθε για μαρτυρία, να μαρτυρήσει για το φως ώστε όλοι να πιστέψουν μέσω αυτού. Δεν ήταν εκείνος το φως αλλά ήρθε να μιλήσει για το φως.

"Εγώ είμαι η φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο, ισιώστε το δρόμο του Κυρίου όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας", είπε στους Φαρισαίους, όταν ερωτήθηκε αν είναι ο Θεός, ο Ηλίας ή ο προφήτης. "Εγώ βαπτίζω με νερό. Ανάμεσά σας βρίσκεται αυτός που δεν γνωρίζεται, αυτός που έρχεται μετά από εμένα και του οποίου δεν είμαι άξιος να λύσω το κορδόνι των υποδημάτων του".

Η λαχτάρα του κόσμου για τον ερχομό κάποιο Σωτήρα ήταν διάχυτη εκείνη την εποχή. Αναρωτήθηκαν λοιπόν οι άνθρωποι μην τυχόν και ήταν ο Ιωάννης ο σωτήρας που περίμεναν. Η επαγρύπνηση και η αναμονή για κάτι δεν πρέπει να είναι τυφλή. Πρέπει να συνοδεύεται κι από την ικανότητα διάκρισης. Μία βασική αρχή για να βρούμε την αλήθεια αυτού που μας προτείνεται είναι να δούμε την ακεραιότητα και την αυτογνωσία αυτού που λέει ότι είναι κάποιος. Γιατί διαφορετικά μπορούμε να πάρουμε πολλούς λανθασμένους δρόμους.

Ο Ευαγγελιστής αρέσκεται να δείχνει ότι όλα έχουν μία αρχή, όπως όλα είχαν μια αρχή για εκείνον το να γνωρίσει το Χριστό και να μεταφέρει το λόγο του. Για τους ανθρώπους εκείνη την εποχή η αρχή ήταν ο Ιωάννης, για τους σημερινούς αναγνώστες του Ευαγγελίου γίνεται με πολλούς τρόπους μέσω της οικογένειας, της εκκλησίας, του σχολείου. Δίνονται σε όλους ευκαιρίες, αρκεί να ελέγχουμε τις καταβολές κάθε μαρτυρίας που μας δίνεται.

Περιγράφοντας ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τον Ιωάννη τον Βαπτιστή περιγράφει το πως θα πρέπει να είναι ο μαθητής του Ιησού. Ο σκοπός του μάρτυρα δεν είναι να προβάλει τον εαυτό του αλλά να κάνει τους άλλους να πιστέψουν για εκείνον για τον οποίο έχει ακουμπήσει ο ίδιος το νόημα της ζωής του. Για να είναι πραγματικός πρέπει να είναι αξιόπιστος. Πρέπει να είμαστε κι εμείς όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, πρόδρομοι λόγω και έργω. Και να δίνουμε την καλή μαρτυρία για το Χριστό παρόντα και ενεργό μέσα στην ιστορία μας. Και για να είναι αξιόπιστη η μαρτυρία αυτή, πρέπει να διαπνέεται από την αισιοδοξία και τη χαρά που η πίστη εμφυσά σε κάθε έναν που έχει ακουμπίσει το νόημα της ζωής του πάνω στον Ιησού Χριστό.