Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ για την εορτή των Χριστουγέννων

«Ηθικό και πνευματικό χρέος απέναντι στα παιδιά»

Στα παιδιά κάθε ηλικίας και των δώδεκα νησιών ευθύνης της είναι αφιερωμένο το φετινό μήνυμα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για την εορτή των Χριστουγέννων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια της Εκκλησίας για την οικονομική ενίσχυση μαθητών και σπουδαστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου εξαγγέλλει κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα στήριξης φοιτητών, για το οποίο υποβλήθηκαν φέτος 250 αιτήματα. «Αριθμός τελείως δυσανάλογος με τις οικονομικές μας δυνατότητες» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, καθιστώντας γνωστό ότι, αναζητούνται τρόποι και λύσεις για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα.

Επιπλέον, η Μητρόπολη πληρώνει το πρωινό μαθητών σε σχολεία τεσσάρων νησιών του νομού, ενώ λειτουργεί και τον Παιδικό Σταθμό της στους χώρους της Αγίας Βαρβάρας στη Σύρο, όπου φοιτούν 80 βρέφη και νήπια.

«Η εσωτερική αγωνία μας να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, μας υποχρέωσε φέτος να προτρέψουμε τους χριστιανούς και ιδιαίτερα τους γονείς σε ένα ηθικό και πνευματικό χρέος που έχουμε. Πέρα από την εξασφάλιση των καθημερινών πραγμάτων και την προσφορά εξωσχολικών δραστηριοτήτων, να δώσουμε στα παιδιά μας πνευματική κατάρτιση, εσωτερικές δυνάμεις που θα αποθηκευτούν στις δεξαμενές της καρδιάς τους για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά τις προκλήσεις της ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σύρου.

Για το λόγο αυτό, έκρινε πως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι ιερείς οφείλουν να πλησιάσουν και να προσεγγίσουν τα παιδιά, να ακούσουν και να απαντήσουν στα προβλήματά τους με πολλή αγάπη και στοργή, ακουμπώντας τις ευαίσθητες καρδιές τους.

«Τα παραδείγματα είναι πολλά στις μικρές μας κοινωνίες. Παιδιά διαζευγμένων οικογενειών, παιδιά εγκαταλελειμμένα, παιδιά τα οποία μεγάλωσαν μόνα τους στους δρόμους κι εν τέλει έγιναν παραβατικά, σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οι πιο πολλοί από μας τα περιθωριοποιούμε, αλλά νομίζω ότι έχουμε όλοι υποχρέωση και γι’ αυτά τα παιδιά ακόμα να ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας».

Έρανος Αγάπης και Φιλαδελφείας

Αναφερόμενος στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής, ο κ. Δωρόθεος τόνισε πως υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν πήγαν φέτος να σπουδάσουν, καθώς οι γονείς τους δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. 

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου διεξάγει ετησίως Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφείας και στα 12 νησιά της, προσπαθώντας να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις των παιδιών. «Βεβαίως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα», υπογραμμίζει ο κ. Δωρόθεος. «Μολαταύτα χωρίς να παραπονιόμαστε, κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να μην πούμε σε κανέναν όχι και να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα, τα οποία σωρηδόν υποβάλλονται στα γραφεία της Μητρόπολης».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους ιερείς και τους συνεργάτες της Ιεράς Μητρόπολης για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαιώνοντας τις τοπικές κοινωνίες ότι, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα συνεχίσουν το έργο τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι, η εορτή των Χριστουγέννων αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας και να τον ρωτήσουμε αν είναι συνεπής απέναντι στον Θεό και τον συνάνθρωπό μας.

Σημειώνεται ότι, μετά το τέλος της συνέντευξης, μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Βέτα Αποστολίδου επισκέφτηκαν τον κ. Δωρόθεο στο γραφείο του για να του ψάλουν, πρώτοι από όλους, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, συνοδεία ακορντεόν. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και την εκπαιδευτικό και τους απηύθυνε τις πατρικές ευχές του.