Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Το φως των Θεοφανείων στη ζωή των ανθρώπων

  • Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, 2018 - 11:16

Για το θείο φως της εορτής των Θεοφανείων στη ζωή των ανθρώπων, μας μιλά στη σημερινή εκπομπή "Μηνύματα Πίστεως" από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου η κα Αλεξάνδρα Φετουρή, μιλώντας για τις ημέρες των γιορτών σαν ένα σταθμό αλήθειας και ζωής.

Μετά το βάπτισμά του ο Χριστός έκανε το πρώτο κύρηγμά του, στην πόλη της Γαλιλαίας η οποία ήταν βουτηγμένη μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας και της ακολασίας. Αυτός ο λαός δέχτηκε τον Ιησού Χριστό και το φως, το Θεό ενσαρκωμένο με τη δική του φύση. Ο Ιησούς έδωσε φως σ’ αυτό το σκοτεινό περιβάλλον. Φως και σκοταδι, δύο στοιχεία που εναλάσσονται ακατάπαυστα γύρω από εμάς και δίνουν ένα νόημα μέσα στη δική μας καθημερινότητα. Το φως είναι πάντα επιθυμητό, οι άνθρωποι φοβούνται το σκοτάδι.

"Φως είσαι αποκάλυψη όλων των εθνών", είχε προφητεύσει  ο Ησαΐας. Υπάρχει το φυσικό σκοτάδι αλλά υπάρχει και το πνευματικό, το οποίο το συναντάμε σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου πίστη στο Θεό και αγάπη στον πλησίον τους. Το θείο φως απαντάει στα αιώνια ερωτήματα: Από που ερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Τι γίνεται μετά το θάνατο. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να μας πει ότι μας αγαπάει, ότι είμαστε δικά του πλάσματα, ότι είμαστε παιδιά ενός ουρανίου πατέρα που με την αγάπη του δημιούργησε όλη αυτή την ιστορία για να κατέβει κάτω και να μας σώσει.

Δεν βρεθήκαμε τυχαία σ’ αυτό τον κόσμο. Ο άνθρωπος πλάστηκε απ’ το ίδιο χέρι του Δημιουργού και πλάστηκε με ζωντανή ψυχή. Δεν τελειώνει στον τάφο η ζωή του ανθρώπου. Το φως είναι το έργο της αγάπης του Θεού. Αυτός τον έπλασε και δεν παύει να κυβερνάει αυτό τον κόσμο και την ανθρώπινη μοίρα.

Ο Χριστός μας έδωσε το ευαγγέλιο. Είναι ο αλάθητος κώδικας της αληθινής ζωής, πάνω στον οποίο πρέπει  να βασίζουμε τη δική μας. Ο Χριστός μας προσκάλεσε να ακολουθήσουμε τη δική του ζωή, μια ζωή γεμάτη από αγάπη και δικαιοσύνη. Δεν περιορίστηκε μόνο να κυρήξει την αγάπη, θυσιάστηκε και την υπέγραψε με το ίδιο του το αίμα για να καταλάβουμε ότι η θυσία του και η αγάπη του είναι αληθινή.

Στα Θεοφάνεια μνημονεύουμε δύο φωτεινές οντότητες του Χριστιανισμού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Ιησού Χριστό. Ο Ιωάννης ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος φως, το δυνατότερο απ’ όλες τις φωνές της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Ιωάννης όμως ήταν ετερόφωτος, ενώ ο Ιησούς αυτόφωτος. Η σύλληψη και των δύο πραγματοποιήθηκε από τον ουρανό μ’ ένα θαυματουργικό τρόπο. Ο ένας γεννήθηκε για ένα ρόλο, ο άλλος για να σώσει όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος ο Χριστός επαινεί τον Ιωάννη: «Δεν θα υπάρξει κανείς στον κόσμο που θα γεννηθεί σαν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή». Οι πιστοί τιμάμε τον Ιωάννη γιατί είχε κύρηγμα με κύρος, δε φοβόταν κανέναν. Όμως ο ρόλος του ήταν περιοριστικός. Γεννήθηκε μόνο για τη στιγμή των Θεοφανείων. Ο Ιωάννης κύρηξε το πρώτο κύρηγμα, τη μετάνοια. Αυτό το συνέχισε ο Ιησούς Χριστός και το συνεχίζει μέχρι σήμερα. Μέγα το έλεος που δίνεται στους μετανοούντες ανθρώπους. Όποιος όμως κλείσει την πόρτα δεν έχει πια τη δύναμη να βρει τη θεία παρηγοριά.

Τα Θεοφάνεια, είναι αγιασμός, είναι η βάφτιση του Χριστού. Σήμερα όμως ούτε ο αγιασμός ούτε το αίμα του Χριστού μπορεί να καθαρίσει την ψυχή μας. Χρειάζεται να βαπτιστούμε εν πνεύματι αγίω, με δάκρυα μετανοίας.