Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Υγεία σημαίνει υπηρεσία

  • Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:16

Η ημέρα που πέρασε ο Ιησούς στην πόλη της Καπερναούμ ολοκληρώνεται με την ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής, μέσα από την οποία διαπιστώνουμε τρία χαρακτηριστικά της δράσης Του: κηρύσσει, θεραπεύει, προσεύχεται.

Όπως σημειώνει μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του ο π. Γιάννης Μαραγκός, στο πρόσωπο του Ιησού, η βασιλεία του Θεού έρχεται να συναντήσει τον άνθρωπο εκεί όπου αυτός ζει, τόσο στον ιερό χώρο του, τη Συναγωγή όσο και στην οικειότητα του σπιτιού ενός φίλου, του Σίμωνα. Δηλαδή, είτε ανάμεσα στο πλήθος πολλών ανθρώπων, που πολύ πιθανόν να μη γνωρίζονται πολύ καλά έως καθόλου, ή και στην οικειότητα λίγων προσώπων που τα συνδέει μια φιλία ή μια συγγένεια όπως στο σπίτι του Σίμωνα.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος σημειώνει:

«Τον καιρό εκείνο, όταν βγήκε ο Ιησούς από τη συναγωγή, πήγαν στο σπίτι του Σίμωνα και του Ανδρέα μαζί με τον Ιάκωβο. Η πεθερά του Σίμωνα ήταν κατάκοιτη με πυρετό. Έτσι, χωρίς να χάσουν καθόλου καιρό του μίλησαν γι’ αυτήν. Tην πλησίασε τότε και πιάνοντάς την από το χέρι της τη σήκωσε. Kι αμέσως έπεσε ο πυρετός της και άρχισε να τους υπηρετεί. Kι αργά το απόγευμα, όταν έδυσε ο ήλιος, του έφεραν όλους εκείνους που δεν ήταν καλά καθώς και τους δαιμονισμένους. Kι όλη η πόλη ήταν συγκεντρωμένη κοντά στην πόρτα. Kαι θεράπευσε πολλούς που υπέφεραν από διάφορες ασθένειες κι έδιωξε πολλά δαιμόνια, αλλά δεν επέτρεπε στα δαιμόνια να μιλήσουν, επειδή τον γνώριζαν. Και το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, σηκώθηκε, βγήκε και πήγε σ’ έναν έρημο τόπο κι εκεί προσευχόταν. Αλλά ο Σίμωνας και οι σύντροφοί του έτρεξαν πίσω του. Τον βρήκαν και του λένε «όλοι σε αναζητούν» και εκείνος τους λέει, πάμε τώρα αλλού στα πλησιέστερα χωριά για να κηρύξω κι εκεί. Γι’ αυτό το λόγο ήρθα. Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές σε όλη τη Γαλιλαία και έβγαζε τα δαιμόνια».