Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Μόνο όσοι μπορούν και ξέρουν ν’ αγαπούν θα είναι οι ευλογημένοι του ουρανού

  • Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:15

Η περικοπή της τρίτης Κυριακής των Αποκρεών ασχολείται με τη Δευτέρα Παρουσία, ένα δύσκολο θέμα γιατί τα μηνύματά της είναι μεταφυσικά. Ο λόγος του Θεού μιλάει για τη μεταθάνατον ζωή, την αιωνιότητα που ο άνθρωπος απορρίπτει. Η αιωνιότητα δεν είμαι ομιλία του Χριστού, είναι υπογεγραμμένη με τη θυσία του.

Κυριακή της κρίσεως. Το κριτήριο της κρίσης το καθορίζει ο ίδιος ο Χριστός. Με το άνοιγμα του Τριωδίου, ο Κύριος θέλησε μέσω παραβολών να μας δείξει την αγάπη που έχει ο Θεός για τον άνθρωπο και την ανεκτικότητα του για τον τρόπο που ζούμε. Το κριτήριο της δίκης που θα πραγματοποιηθεί είναι η αρετή της αγάπης. Οι καλοί άνθρωποι θα ανταμηφθούν για τα καλά τους έργα και την πίστη τους.

Ένας βοσκός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίσει τα ερίφια από τα πρόβατα. Τα αγαπάει πάρα πολύ και δίνει στον καθένα και ένα όνομα, όπως κάνει και ο ίδιος ο Θεός με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα, είναι το ωραιότερο καλλιτέχνημα του Θεού. Η κρίση θα γίνει γι’ αυτό τον άνθρωπο. Μόνο όσοι μπορούν και ξέρουν ν’ αγαπούν θα είναι οι ευλογημένοι του ουρανού. Η χριστιανική αγάπη προς τον άγνωστο είναι μια μυστηριακή δύναμη που ξεπερνάει το ανθρώπινο είναι και φτάνει στην ψυχή του, στη ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό είναι το αληθινό, το ζωντανό κομμάτι του Θεού που ζει στο ανθρώπινο σώμα. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για να κερδίσει μία θέση στο Παράδεισο. Το δώρο της αγάπης του Θεού μας καθιστά υπεύθυνους και θα κριθούμε είτε το έχουμε αποδεχθεί είτε όχι.

Θα γίνει στη γη η μεγαλύτερη δίκη των αιώνων. Το δικαστήριο αυτό είναι αλάθητο γιατί είναι θεΪκό. Κριτής θα είναι ο Ιησούς, θα είναι ολόφωτο φανερό για να το δει όλο το σύμπαν. Θα ανοίξει όταν τελειώσει η ιστορία του κόσμου.