Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Η πίστη εδραιώνεται στην Εκκλησία

  • Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:26

Με αφορμη την πρώτη Κυριακή των Νηστειών και την πορεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που φτάνει μέχρι το Πάσχα, στη σημερινή εκπομπή "Μηνύματα Πίστεως" από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η κα Αλεξάνδρα Φετουρή, μας μιλάει για την πίστη όπως αυτή εδραιώνεται μέσα από την εκκλησία. Το δώρο του Χριστού με την Ανάστασή του είναι η νέα ζωή και η ίδρυση την εκκλησία. Η εκκλησία σήμερα προβάλει το κάλεσμα που έκανε ο Θεός στους μαθητές και αυτό προεκτείνεται ανά τους αιώνες σε όλους τους ανθρώπους. Μας καλεί να δούμε την πίστη μας, την οποία παρέλαβε η εκκλησία απ’ τους μαθητές, δηλαδή αυτά που είδαν, έζησαν και άκουσαν απ’ το Χριστό. Η σχέση του ανθρώπου με την πίστη του  οφείλη να είναι υπεύθυνη, μια προσωπική πράξη που πρέπει να ζήσει μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, με ελευθερία και σεβασμό για να μπορέσει με τη σειρά του να τη μεταδώσει.

Η σημερινή παρακοπή περιγράφει πως ο Φίλιππος γνώρισε τον Ιησού Χριστό και όταν πίστεψε μέσα του βαθιά ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας, βρήκε το  φίλο του το Ναθαναήλ και του το είπε. «Έρχου και είδε», του είπε για να δει ο ίδιος ο Ναθαναήλ το πρόσωπό του Ιησού και να καταλάβει μόνος του. Ο Ναθαναήλ μόλις αντίκρυσε τον Ιησού αναφώνησε «Εσύ είσαι ο υιός του Θεού. Εσύ είσαι ο Μεσσίας» και τον ακολούθησε.

Δε χρειάζονται πολλές λέξεις και φιλοσοφίες για να καταλάβουμε ότι ο Ιησούς Χριστός ελκύει κάθε ευγενική ψυχή, με την εμφάνιση και τη μεγαλοπρέπειά του. Όταν κάποιος ξέρει τι θέλει, και αυτό που λέει το πιστεύει πολύ, μιλάει με λόγια καθαρά και δε χρειάζεται να καταβάλει κόπο για να πείσει τον άλλο. Αυτό ακριβώς περιγράφεται στην παρακοπή της συνάντησης του Φίλιππου και το Ναθαναήλ με τον Ιησού Χριστό.

Η πρόσκληση το ίδιο λέει και σε εμάς "Ελάτε στην εκκλησία να δείτε, να μπορέσετε να δείτε τη Θεότητα μέσα από την εικόνα του Ιησού Χριστού". Η εικόνα του δεν εδραιώνεται εξ’ αποστάσεως, χρειάζεται μία προσωπική σχέση, η οποία  υπάρχει μόνο μέσα στην εκκλησία. Η ιστορία της ξεκινάει από την Παλαιά Διαθήκη με ανθρώπους που καταξίωσαν την ορθοδοξία με τη θυσία τους. Τώρα πια εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε τη διάδοση της πίστης μας, τη ζωντανή γραπτή και άγραφη παράδοση της εκκλησίας. Το ποιος είναι ο Θεός δε θα το καταλάβουμε ποτέ. Αλλά πρέπει να μάθουμε πως θα έρθουμε σε μια αγαπητική γνωριμία μαζί του.

Αυτή την Κυριακή γιορτάζουμε την Αναστήλωση των Εικόνων, και τους μεγάλους αγώνες των πατέρων που μαρτύρησαν για να το καταφέρουν. Η αναστήλωση συνέβη το 867 μ.χ. με τον πατέρα Φώτιο και τη βασίλισσα Θεοδώρα όπου απέδειξαν ότι οι εικόνες δεν είναι ξύλα ή χρώματα αλλά μια θεολογική έκφραση, ένα θεολογικό ευαγγέλιο ακόμα και για τους αγράμματους.

Το τρίπτυχο της ορθοδοξίας είναι: πίστη – λατρεία – ζωή. Είμαστε λαός του Θεού και απαιτείται από εμάς να έχουμε ορθοπραξία, το ορθό δόγμα, το ορθό ήθος, μαζί με την αγάπη, την αλήθεια και τη ζωή.