Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Άνδρο

"Οι Έλληνες θέλουμε οι άνεμοι να είναι αληγείς"
  • Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018 - 18:49

Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση αντιφώνησε ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' κατά τη λιτανεία της ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, στην πλατεία Γηροκομείου της Χώρας Άνδρου.
  Προηγουμένως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' προσφωνώντας τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας , ως πνευματικής τροφού και κιβωτού σωτηρίας του Γένους των Ελλήνων, από αιώνων μέχρι σήμερα, η οποία, όπως υπογράμμισε, και όταν της απαγορεύεται να ομιλεί και όταν της επιτρέπεται να συνομιλεί, καταθέτει πάντα λόγο ειρήνης, οικοδομής και αγάπης.
Και δείχνοντας τα παιδιά, που περιστοίχιζαν την ιερά Εικόνα της Θεοσκεπάστου, είπε" Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε τα μάτια των παιδιών, μέσα στα οποία μπορείτε να δείτε την ελπίδα για το αύριο, τα οποία από σας περιμένουν να ακούσουν λόγο οικοδομής επιστηρικτικό", λόγια, που συγκίνησαν τον Πρόεδρο, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους νέους και νέες, τους αποκάλεσε "παιδιά μου".
  Ο Εξοχώτατος Κύριος Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του
αναφέρθηκε εκτενώς στο διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή του Έθνους, τονίζοντας ότι η Εκκλησία αναδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό, τον Άνθρωπο, ως ελεύθερη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα και προσκαλεί τον καθένα να τον αναγνωρίσει στο πρόσωπο του άλλου και να τον αγαπήσει όπως τον εαυτό του.
Αναφέρθηκε επίσης και στη Συνταγματική, μέσα από όλα τα Συντάγματα του Έθνους, από το πρώτο " Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος", μέχρι το σημερινό Σύνταγμα, αναγνώριση και κατοχύρωση αυτής της σύζευξης της Εκκλησίας με το Ελληνικό Έθνος.
  Ενωρίτερα, τελέσθηκε στο Θεομητορικό Ναό της Παναγίας Θεοσκεπάστου η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', κατά την οποία παρέστησαν, εκτός των και κατά την εχθεσινή Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου παραστάντων, ο Εξώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Άνδριος την καταγωγή, Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
  Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' καλωσόρισε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του προσέφερε συμβολικά αντίγραφο μικρού πλοιαρίου, ευχόμενος" ως καλός και ικανός πηδαλιούχος του σκάφους της Ελλάδος, να το οδηγεί ασφαλές σε λιμάνια ειρήνης, προόδου και ευημερίας".
  Μετά τη Λιτανεία, κατά την οποία συλλιτάνευσαν πλήθη πιστών και την οποία πλαισίωσε οι Φιλαρμονικές του Πολεμικό Ναυτικού και του Μουσικού Ομίλου Άνδρου, μαθητές και Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης της Άνδρου, με τις σημαίες τους.
Μετά ταύτα, στο Δημοτικό Κατάστημα Άνδρου, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεκηρύχθη επίτιμος Δημότης Άνδρου, από το Δήμαρχο κ. Θεοδόση Σουσούδη ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, τη δράση του και την πολύπλευρη προσφορά του στο Έθνος και την Επιστήμη.
  Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, αντιφωνώντας, αναφέρθηκε στη γείτονα χώρα Τουρκία, ειπών ότι εμείς τείνουμε χείρα φιλίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού και της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στη μεγάλη ναυτική παράδοση της Άνδρου, τονίζοντας ιδιαίτερα το πώς οι Άνδριοι ναυτικοί ανταποκρίθηκαν γρήγορα και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ναυτικής τεχνολογίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
  Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', μετά το πέρας των εκδηλώσεων ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρ. Μιχαήλ Καλαμπούκη και τους συνεργάτες του, για τον ευτρεπισμό της Πανηγύρεως και υποδειγματική τάξη της διεξαγωγής της.