Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το Λαύριο, καταγγέλλει ο Δήμαρχος

Ισότιμη σύνδεση

Την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το Λαύριο, καταγγέλλει ο Δήμαρχος, Μανώλης Φίλιππας, ζητώντας το νησί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τη Κέα, όσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, αλλά και τη μη αιφνιδιαστική μεταβολή του προγράμματος, που αναγγέλλεται κυρίως για τη χειμερινή περίοδο. Ταυτόχρονα να γνωρίζει ο Δήμος τα μηνιαία δρομολόγια που υποχρεούνται οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να εκτελούν με προορισμό το νησί.

“Η Κύθνος είναι ένα νησί των Κυκλάδων σε απόσταση μόνο 52 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και 24 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Λαυρίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί έναν πολύ κοντινό τουριστικό προορισμό ειδικά κατά τους θερινούς μήνες”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος αναφέρει ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες της Κύθνου χωρίζονται σε 2 περιόδους.

Τη θερινή περίοδο όπου η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου είναι σχεδόν καθημερινή και τη χειμερινή περίοδο, όπου τα δρομολόγια από τον Πειραιά μειώνονται αισθητά σε σημείο τέτοιο ώστε, να έχουμε μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το λιμάνι του Λαυρίου εντοπίζονται τα εξής προβλήματα: Κατά τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι της Κύθνου έρχονται αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις, διότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες μεταβάλλουν ελεύθερα τα λιγοστά δρομολόγια όσον αφορά την Κύθνο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ένα ή και περισσότερα από αυτά, ανάλογα με το συμφέρον τους. “Με αυτές τις συνθήκες είναι λογικό οι κάτοικοι του νησιού μας να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ξεκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες ,μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες ενέργειες ζητά να του γίνει γνωστό το νομικό καθεστώς που διέπει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το Λαύριο και εάν το καθεστώς αυτό είναι το ίδιο με το αντίστοιχο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κέας με το Λαύριο(για τα μη επιδοτούμενα πλοία).

Ειδικότερα ζητά να μάθει εάν υφίστανται ακτοπλοϊκές γραμμές Λαύριο-Κύθνος και Λαύριο-Κέα-Κύθνος, στις οποίες δρομολογούνται τα μη επιδοτούμενα πλοία, μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή υφίστανται έγκριση μόνο για τη γραμμή Λαυρίου-Κέας,πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μεταβάλλουν ελεύθερα τα δρομολόγια όσον αφορά την Κύθνο. Ο Δήμος Κύθνου θεωρεί τις πλοιοκτήτριες εταιρείες τον σημαντικότερο παράγοντα όσον αφορά τη σύνδεση του νησιού με την Αθήνα με ότι αυτό συνίσταται πρωτίστως σε θέματα υγείας αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού, δύο τομείς που αποτελούν κύριους πυλώνες στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του νησιού.