Εγκαίνια Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου

“Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη”

- Για την αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών μίλησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια- Δυσφορία προκαλεί η μη αποδοχή της πρότασης για δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας στη Σύρο από το δήμο

Τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου, το οποίο θα παρέχει μέσω του ειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού του ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας πραγματοποιήθηκαν χθες από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Καθιστώντας γνωστά τα σημαντικά βήματα των τελευταίων δεκαετιών, ως προς την ισότιμη παρουσία της γυναίκας και τη δημιουργική συμμετοχή της στην πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ζωή του τόπου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε στα αυξημένα - κατά 47% - κρούσματα βίας που έχουν καταγραφεί εν έτει 2013.

“Μια αληθινή έκθεση ωμοτήτων”

Λεκτική βία, οικονομικός εκβιασμός, σεξουαλική ταπείνωση, ξυλοδαρμός, τραυματισμός και βιασμός συνιστούν την πιο αποκρουστική, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελούν απειλή για τις γυναίκες και πραγματική τροχοπέδη στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Η κ. Κόλλια δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη μάστιγα της βίας “ντροπή για τη δημοκρατία, μελανό σημείο για την παιδεία μας και προσβολή στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας. Παράλληλα, συνέδεσε την αύξηση της βίας κατά των γυναικών με την οικονομική συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι “είναι μια πραγματικότητα, η οποία έχει απλώσει και δυναμώσει για τα καλά τις ρίζες της, πολύ περισσότερο στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που διανύουμε, καθώς τέτοια περιστατικά αυξάνονται”.

24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη

Σημειώνεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου, εντάσσεται στο έργο: “Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών” και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με συνδικαιούχο το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο δομών που στην ολοκλήρωσή του θα περιλαμβάνει 14 συμβουλευτικά κέντρα στις έδρες των Περιφερειών, 25 κέντρα συμβουλευτικής σε επίπεδο δήμων, 21 ξενώνες θυμάτων έμφυλης βίας και των παιδιών τους, καθώς και την 24ωρη γραμμή άμεσης βοήθειας 15900, εθνικής εμβέλειας. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή έχει δεχθεί πάνω από 10.000 κλήσεις.

Από την άλλη, οι ξενώνες φιλοξενίας έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ασφαλή διαμονή σε γυναίκες, έμφυλης βίας και στα παιδιά τους. Υπογραμμίζεται δε, ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα και πιο στοχευμένα στον κρίσιμο ρόλο τους.

Στόχος, η καταπολέμηση των στερεοτύπων

Επιπλέον, μέσα από την ενημερωτική εκστρατεία της ΓΓΙΦ επιδιώκεται αφενός να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι δομές που υπάρχουν για στήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας και αφετέρου να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα που αναπαράγουν τέτοιες συμπεριφορές.

Με το σύνθημα της Γραμματείας Ισότητας “δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη”, η κ. Κόλλια ευχήθηκε οι γυναίκες οι οποίες θα προσφύγουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο να είναι ελάχιστες, έως καμία, όχι γιατί θα φοβηθούν να καταγγείλουν την εναντίον τους βία ή θα ντραπούν, αλλά γιατί πραγματικά δεν θα το χρειαστούν.

Συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων Νικόλαος Βελέντζας, η πρόεδρος του Δ.Σ. Κ.Ε.Θ.Ι. Ιφιγένεια – Ξανθίππη Καρτσιώτου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η κ. Κόλλια και ο κ. Παγίδας υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παγίδας σημείωσε ότι “οι Έλληνες δικηγόροι έχουν συνταχθεί μαζί με την κοινωνία και έχουν αντιταχθεί στην κακοποίηση πανανθρώπινων θεσμών και ιδεών, θηλυκού γένους όπως η δικαιοσύνη, η ισονομία και η δημοκρατία”. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί κάθε μορφή βίας η οποία προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ξενώνας φιλοξενίας: Το “όχι” της Σύρου και το “ναι” της Ρόδου

Δεχόμενη ερωτήσεις παρευρισκομένων για το λόγο που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν προχώρησε στη δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, η κ. Κόλλια κατέστησε γνωστό ότι η δημοτική αρχή δεν εκδήλωσε κάποιο ενδιαφέρον στην πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. “Ωστόσο, ο ξενώνας έπρεπε να γίνει. Συνεπώς προχωρήσαμε στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Περιφέρειας, τη Ρόδο, η οποία ενδιαφέρθηκε και πρόλαβε”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Παγίδας εξήγησε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου ξενώνα στη Σύρο κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς θα παρέχει στήριξη και σε γυναίκες από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, που έχουν άμεση ανάγκη. “Κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πράξη”, τόνισε.

Γ. Δεκαβάλλας: “Δεν έχουμε ελεύθερα κτίρια”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης υποστήριξε ότι ο δήμος δεν διαθέτει ελεύθερα κτίρια για τη φιλοξενία άλλων προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι “και ο ίδιος πληρώνει ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του”. Απαντώντας στις φήμες που τον ήθελαν να δηλώνει ότι “η Σύρος δεν έχει μεγάλο αριθμό κακοποιημένων γυναικών”, εξήγησε ότι στην πραγματικότητα αναρωτήθηκε εάν οι ανάγκες του νησιού κρίνονται το ίδιο επιτακτικές, όσο σε κάποιο άλλο νησί με διπλάσιο πληθυσμό όπως η Ρόδος. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Σύρου θα παρέχει υπηρεσίες σε όλο το νομό, κάτι που θα ίσχυε και στην περίπτωση ενός αντίστοιχου ξενώνα. Επομένως, θα έπρεπε να εξεταστεί εις βάθος ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, καθώς η επιδερμική του αντιμετώπιση δημιουργεί δυσφορία προς πολλές κατευθύνσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για ουσιαστική απαξίωση της έδρας της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα η εικόνα της Σύρου να φαίνεται ότι υστερεί σε δομές και υπηρεσίες έναντι άλλων αντίστοιχων εδρών.