Πρόγραμμα επιδότησης 6ήμερων διακοπών από τον ΟΑΕΔ

Επιστρέφει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού

  • Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο, μετά από έναν χρόνο απουσίας, «αναβιώνει» φέτος με στόχο να παράσχει σε 110.000 δικαιούχους το… χαμένο δικαίωμα σε λίγες στιγμές χαλάρωσης, μέσω επιδοτούμενων διακοπών.

Από σήμερα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων & των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014», να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

6ημερες διακοπές για ανέργους και εργαζομένους

Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών για την πραγματοποίηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα, με τη χρήση της ειδικής «επιταγής κοινωνικού τουρισμού». Το πρόγραμμα, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από 16/9/2013 έως και 31/7/2014 για 110.000 δικαιούχους και ωφελούμενους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος 2012 πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν καταβάλει εισφορά 0,35% υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αλλά και άνεργοι που το 2012 έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή που είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα, ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα άνω των πέντε ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων, οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, καθώς και οι συνοδοί δικαιούχων ΑμΕΑ που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης πρόσωπα που επιδοτούνται με Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΕΟΤ ή τον ΟΓΑ ή οποιονδήποτε άλλον φορέα που προσφέρει συναφή παροχή για την ίδια χρονική περίοδο. Αίτηση συμμετοχής υποβάλλουν μόνο οι δικαιούχοι και όχι οι ωφελούμενοι αυτών.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών με επιταγή κοινωνικού τουρισμού έτους 2013-2014 καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, ενώ αιτήσεις συμμετοχής που υποβάλλονται με διαφορετικό τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους οι δικαιούχοι πρέπει να επισκεφθούν το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ της περιοχής τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη/υποβολή των δικαιολογητικών που αναφέρονται στη δημόσια πρόσκληση.

Επανεκκίνηση της κοινωνικής παροχής

Ως το επιστέγασμα της κυβερνητικής προσπάθειας να επανεκκινήσει μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, τη σημερινή έναρξη του προγράμματος. Ο Υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στη στενή συνεργασία Υπουργείου-ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Θοδωρή Αμπατζόγλου, ο οργανισμός, στον οποίον πλέον έχουν ενσωματωθεί και οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, ανέλαβε να υλοποιήσει την κυβερνητική απόφαση για αναβίωση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες του «νέου ΟΑΕΔ» θα υποστηρίξουν ολικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.