Τιμή στους Εθνικούς Ευεργέτες μας

Δείγμα αλτρουισμού και αυτοθυσίας

Εορτάστηκε στη Σύρο η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, οι οποίοι επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αυτοθυσίας συνέβαλαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας.

Διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, οι μεγάλοι αυτοί ευεργέτες έδειξαν έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία τους και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα συνάνθρωπο και συμπατριώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα έργα αυτά δεσπόζουν μέχρι και σήμερα στον Ελληνικό χώρο αγέρωχα και ευθυτενή, μεταλαμπαδεύοντας τον ψυχικό πλούτο των Ελλήνων ευεργετών, τα ευγενή συναισθήματα αυτών για την ανθρώπινη ψυχή και την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον Ελληνικό πολιτισμό.

Διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστο Μιχαλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο έδωσαν το δικό τους βροντερό παρόν.

Με οδηγό την αγάπη τους για την πατρίδα, συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του χειμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού μας πολιτισμού, στην απελευθέρωση και εντέλει στην αναγέννηση της Ελλάδας. Κατέστησε μάλιστα γνωστό ότι τα φωτεινά παραδείγματα των μεγάλων ευεργετών και οι καίριες παρεμβάσεις τους, έχουν την αρχή τους στον 16ο αιώνα, όπου καταγράφηκαν οι πρώτες μεγάλες δωρεές ομογενών που στόχο είχαν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την με κάθε τρόπο υποστήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, του οράματος «να φωτισθεί το γένος».

“Η ίδρυση πρωτοποριακών και πρότυπων σχολείων, οι δωρεές οικημάτων για κοινωφελείς σκοπούς, η στήριξη μεγάλων φιλανθρωπικών έργων, η χρηματοδότηση εξαίρετων για την πορεία του γένους εκδόσεων, αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα κι έγινε με χρήματα των ομογενών που προσφέρθηκαν αθόρυβα και μεγάλη αγάπη, πριν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους”, επεσήμανε.

Ανάδειξη της αξίας της προσφοράς στην πατρίδα

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα κληροδοτήματα της Ερμούπολης που παραχωρήθηκαν από δωρητές σε ιδρύματα για τη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου τους. Κοινό συστατικό όλων των ευεργετών αποτέλεσε το όραμα, η ισχυρή θέληση πρωτοβουλίας και μια προσωπική ιστορία που συμπλέκεται με όλες τις άλλες διαμορφώνοντας τη μεγάλη, τη συνολική ιστορία του εθνικού ευεργετισμού, την ευγενέστερη έκφραση αγάπης για την Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι “δεν αρκεί μόνον να επικαλούμαστε τον πλούτο που μας κληροδότησαν εμπνευσμένοι δημιουργοί και μεγάλοι ευεργέτες. Είναι ανάγκη να τον κεφαλαιοποιούμε, να τον αναδεικνύουμε και να τον αξιοποιούμε. Είναι ανάγκη να μετουσιώνουμε την κληρονομιά αυτή σε έργα, νοοτροπίες και πρακτικές, που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον. Είναι ανάγκη να αναδεικνύουμε συνεχώς την αξία της προσφοράς στην πατρίδα, πάντα σε δρόμους που εγγυώνται τη συνέχισή της”.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.