Πρώτος απολογισμός της Χριστουγεννιάτικης κίνησης για το 2013

Στασιμότητα στις αφίξεις

Στα ίδια επίπεδα με το 2012 οι αφίξεις το διήμερο 23 και 24 Δεκεμβρίου

Σε αντίστοιχα επίπεδα με την περυσινή χρονιά κινήθηκε και φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων η άφιξη των επισκεπτών στη Σύρο από τον Πειραιά και τα νησιά συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”.

Ειδικότερα, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η προσέλευση των επισκεπτών παρέμεινε σταθερή για τις ημέρες της 23ης και της 24ης Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων, ταξιδεύει πάντοτε το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών (φοιτητές και επισκέπτες) που αποβιβάζονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το μεγαλύτερο ρεύμα αυτών, προέρχεται από τον Πειραιά, ενώ οι επισκέπτες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο, είναι σαφώς λιγότεροι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι αφίξεις που καταγράφονται από το Λιμεναρχείο Σύρου, φαίνεται να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με τα παλαιότερα χρόνια – κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά να ταξιδέψει.

Παραμονή το μεγαλύτερο “κύμα” αφίξεων

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω αφού σημειώνεται πως φέτος στις 23 Δεκεμβρίου από τον Πειραιά ταξίδεψαν με το πρωινό δρομολόγιο 143 άτομα ενώ με το βραδινό δρομολόγιο 36. Συνολικά τα οχήματα που αποβιβάστηκαν ήταν 40. Σχετικά με την κίνηση από τα άλλα νησιά, αναφέρεται πως από τον Εύδηλο ήρθαν 22 άτομα, από την Πάτμο 32, από Τήνο και Μύκονο 52, από Κουφονήσι και Σχοινούσα 39 ενώ από την Κύθνο 9 άτομα.

Μία ημέρα μετά, στις 24 Δεκεμβρίου από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψαν 297 επιβάτες, ενώ αποβιβάστηκαν 25 οχήματα και όσον αφορά στα νησιά, από την Τήνο ήρθαν 49 επιβάτες, από την Πάρο 14 ενώ σε σύνολο τα οχήματα ήταν 10.

Αξίζει να παρουσιαστούν και τα στοιχεία στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία με το πλοίο που αφίχθη το πρωί έφτασαν στη Σύρο 161 άτομα και το βράδυ 233, ενώ από τη Μύκονο και την Τήνο 80, από τη Θήρα 46 και κατά τις βραδινές ώρες, από την Πάρο 24 άτομα.

Συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία, οι αφίξεις ανήλθαν περίπου στα ίδια επίπεδα. Για του λόγου το αληθές υπογραμμίζεται πως, στις 23 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν 333 επιβάτες από τον Πειραιά, ενώ στις 24 Δεκεμβρίου 198 επιβάτες.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως την τρέχουσα χρονιά από τον Πειραιά προς τη Σύρο στις 23 του μήνα πραγματοποιήθηκε ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο ενώ φέτος δύο ήταν τα πλοία που εκτέλεσαν δρομολόγια.

Ελάχιστοι επισκέπτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” η μεγαλύτερη άφιξη των ανθρώπων που ταξίδεψαν αυτές τις ημέρες παρατηρήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων αφού τότε αποβιβάστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων όπως έδειξαν τα προαναφερθέντα στοιχεία. Ωστόσο, η πλειοψηφία εξ αυτών, δεν ήταν επισκέπτες αλλά νέα παιδιά ή φοιτητές που επέστρεψαν από τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις τους, προκειμένου να γιορτάσουν οικογενειακά τα Χριστούγεννα.

Μικρότερο ήταν το ποσοστό που αφορούσε σε επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποίησαν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, οι οποίοι μάλιστα είχαν γνωστούς και φίλους να τους φιλοξενήσουν, ώστε να γλιτώσουν τα περιττά για εκείνους έξοδα της διαμονής σε κάποιο κατάλυμα, παρά το γεγονός, πως οι επαγγελματίες του τουρισμού, τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, προσπάθησαν να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά και προσιτά επίπεδα τις τιμές ώστε να προσελκύσουν κόσμο.

Υπογραμμίζεται ότι, συνολικά τα απολογιστικά στοιχεία της κίνησης για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πρόκειται να παρουσιαστούν μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.

Ετικέτες: