Ενημερωτική εκδήλωση για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών

"Μην το κρατάς μυστικό"

Το κοινωνικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στην απώλεια κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και της ίδιας της ζωής ανέλυσε η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου, Μιμή Πράπα στην εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που διοργάνωσε το Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών 7 Lotus.

Στην ομιλία της με θέμα “Η κακοποίηση των γυναικών. Ο ρόλος των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων”, η κ. Πράπα σημείωσε πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υφίσταται και να εκφράζεται με πολλές μορφές. Οι κυριότερες μορφές βίαιων συμπεριφορών είναι η σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική και η λεκτική βία, όπως επίσης η οικονομική αποστέρηση και η κοινωνική απομόνωση.

Μορφές ενδοοικογενειακής βίας

Κατέστησε δε γνωστό ότι η βία που λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογένεια μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες (αμυχές, μώλωπες, εκδορές, θλάσεις, τραυματισμούς κ.α.) και ψυχολογικές συνέπειες, όπως απώλεια αυτοσεβασμού, απομόνωση, μελαγχολία, κατάθλιψη και διαρκή αγωνία. Επίσης, συχνές είναι και οι οικονομικές βλάβες, όταν επηρεάζονται τα εισοδήματα των γυναικών, μειώνεται η συμμετοχή τους σε δημόσια ζωή και όταν χάνονται εργατοώρες. Ωστόσο, θύματα αυτής της αρρωστημένης κατάστασης είναι και τα παιδιά των οικογενειών, καθώς επιβαρύνεται η διανοητική και συναισθηματική υγεία τους.

Στην περίπτωση που μία γυναίκα υποστεί σωματική βία από τον σύντροφο ή τον σύζυγό της μπορεί να επικοινωνήσει με τη γραμμή S.O.S (15900), το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ή και δικηγόρο, να φωνάξει βοήθεια, να καλέσει το 100 και να απευθυνθεί άμεσα στο νοσοκομείο ή το αστυνομικό τμήμα.

Παράλληλα, η κ. Πράπα ενημέρωσε το κοινό πως η πολιτεία, στην προσπάθειά της για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας, υλοποιεί το “Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013” , το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Στις δομές πρόληψης και καταπολέμησης έμφυλης βίας, περιλαμβάνονται η τηλεφωνική γραμμή SOS, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργούν στην έδρα κάθε περιφέρειας.

“Μη μένεις σιωπηλή”

Αναφέρθηκε δε και στο έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται να λάβει δωρεάν πληροφόρηση για ζητήματα βίας ή ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ισχύει ρητά η τήρηση του Απορρήτου, καθώς κάθε πληροφορία που μοιράζονται οι συμβουλευόμενες με το προσωπικό των Συμβουλευτικών Κέντρων τηρείται με απόλυτη εχεμύθεια.

Καταλήγοντας, η κ. Πράπα υπογράμμισε ότι η ανοχή διαιωνίζει το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι δεν φταίνε οι ίδιες για την βία που ασκείται επάνω τους, αλλά και να διεκδικήσουν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ως ποινικό αδίκημα.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών “7 Lotus”, Κυριάκος Στέλλας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου και την κ. Πράπα για τη συνεργασία, ενώ υπογράμμισε πως “η υπεύθυνη ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων είναι πλέον αναγκαία στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας”.

Ετικέτες: