Τριήμερο δράσεων από το Σύλλογο ατόμων με προβλήματα όρασης Κυκλάδων

"Το λευκό μπαστούνι και η ζωή γύρω μας"

Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Σύρου

Τις μεθόδους χρήσης του λευκού μπαστουνιού, πολύτιμου εργαλείου για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, που επιθυμούν να οργανώσουν τη ζωή τους χωρίς φόβο και ανασφάλεια, θα έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί η τοπική κοινωνία της Σύρου μέσα από το τριήμερο δράσεων με τίτλο “Το λευκό μπαστούνι και η ζωή γύρω μας”.

Τις δράσεις διοργανώνει (2-4 Μαΐου) ο Σύλλογος ατόμων με προβλήματα όρασης Κυκλάδων “ΑΡΩΓΗ”, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και ταυτόχρονα, να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να εξοικειωθούν, προκειμένου να ενταχθούν ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 19:00 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου θα πραγματοποιηθεί γενική συνάντηση των μελών του συλλόγου, με στόχο την ενημέρωσή τους γύρω από τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη χρήση διαφόρων βοηθημάτων οικιακής χρήσης που δύνανται να βελτιώσουν την καθημερινή διαβίωσή τους. Τα μέλη θα μπορούν επίσης να δηλώσουν συμμετοχή για ενδεχόμενα μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού,ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να κινηθούν μόνοι τους στην πόλη ή το χωριό στο οποίο διαμένουν, κρατώντας το λευκό μπαστούνι. Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς θα είναι η εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού Λία Αβράαμ.

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του Συλλόγου “ΑΡΩΓΗ”, Οριάνα Μπάιλα επισημαίνει ότι το λευκό μπαστούνι μπορεί να βοηθήσει το άτομο με μερική όραση ή ολική τύφλωση να αποκτήσει σταδιακά την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του, ώστε να καταστεί χρήσιμο και ενεργό μέλος στην κοινωνία. Παράλληλα, θα θέσει τα θεμέλια για μία φυσιολογική ζωή, κάνοντας σχέδια και όνειρα για τη μελλοντική βελτίωσή της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το άτομο αποφεύγει τον κίνδυνο να βρεθεί στο περιθώριο και εκτός της ενεργής ζωής, ενώ μαθαίνει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις.

Ευκολότερη κοινωνική ενσωμάτωση

Η κ. Μπάιλα εξηγεί ότι στο νησί της Σύρου δύο μόνο άτομα χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι για τη μετακίνησή τους, καθώς η πλειοψηφία είτε διστάζει να το εμπιστευτεί, είτε εφησυχάζει στην παρουσία κάποιου συνοδού, ο οποίος παρέχει μόνιμα τις υπηρεσίες του. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η εξάσκηση του ατόμου στο συγκεκριμένο βοήθημα από μικρή ηλικία, με την εκτίμηση ότι συμβάλλει στην επιτάχυνση της ενσωμάτωσης του μέσα στον κοινωνικό ιστό, ενώ παράλληλα βοηθά το άτομο να αποβάλει τον φόβο του για την κοινωνική κριτική ή τις πιθανές εκδηλώσεις ρατσισμού. Θα ήταν επίσης καλό, οι γονείς να αποδεχτούν σύντομα την εξάρτηση των παιδιών τους από αυτό και να τους παρέχουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

Συνεπώς, το λευκό μπαστούνι αποτελεί ένα εργαλείο για τους ανθρώπους με περιορισμένη όραση, το οποίο εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευσή τους στο χώρο. Για το λόγο αυτό, τόσο οι οικογένειες όσο και οι φίλοι έχουν καθήκον να ενθαρρύνουν τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης κυρίως για τη δική τους ευκολία, αλλά και για να μην επηρεάζονται από την άγνοια της κοινωνίας.

Ανοιχτή συνάντηση φορέων και συλλόγων

Το Σάββατο 3 Μαΐου και ώρα 11:00 θα διεξαχθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων ανοικτή συνάντηση για όλους τους φορείς, συλλόγους, ιδιώτες του νησιού που θα ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με προβλήματα όρασης, με κυριότερο στόχο την ευαισθητοποίησή τους και την δημιουργία αντανακλαστών σε πρακτικό επίπεδο, ώστε η προσβασιμότητα να αποτελεί κύριο μέλημά τους.

Η συμμετοχή σε μελλοντικά προγράμματα εθελοντισμού σχετικά με την εκπαίδευση,τον ελεύθερο χρόνο και τον εντοπισμό τρόπων απασχόλησης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όρασή τους, αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της συζήτησης. Συντονίστρια και ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κ. Αβράαμ.

“ΔΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ”

Το τριήμερο εκδηλώσεων του Συλλόγου “ΑΡΩΓΗ” ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στις 11:00, στην πλατεία Μιαούλη, όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης “Δες όπως και εγώ”. Ειδικότερα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων του νησιού, που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όρασης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία βόλτα με βιωματικό χαρακτήρα, όσων το επιθυμούν, φορώντας μάσκες και κρατώντας το λευκό μπαστούνι, ώστε να αντιληφθούν όλοι πρακτικά τι εμπόδια συναντούν τα άτομα με οπτική αναπηρία στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η δράση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και περιλαμβάνει: κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο να γνωρίζουν και ενδιαφέρονται να μάθουν οι συμμετέχοντες. Θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης,και όλα τα μέλη του συλλόγου που θα παρευρίσκονται εκεί.

Βιωματική προσέγγιση

Μέσα από τη δράση αυτή, θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Κατά τη διάρκεια της βόλτας θα γίνει καταγραφή προσβασιμότητας των δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, καθώς θα μοιραστεί στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του συλλόγου “ΑΡΩΓΗ”.

Με αυτή την προσέγγιση, ο Σύλλογος αποσκοπεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος της μη προσβασιμότητας και να αλλάξει τη στάση και την νοοτροπία απέναντι στα άτομα με οπτική αναπηρία, ώστε και αυτά με την σειρά τους να μην νιώθουν υποδεέστεροι των υπολοίπων μελών της κοινωνίας στην οποία ζουν. Όπως εκτιμάται, αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξει εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του γενικού πληθυσμού στα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσβασιμότητας.

Ο σύλλογος απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, μικρών και μεγάλων (δημοτών και περαστικών), παρουσία ατόμων με οπτική αναπηρία, οι οποίοι είναι στη διάθεση του κοινού και θα παρέχουν τις πρώτες “οδηγίες χρήσης”.

Σημειώνεται ότι η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του “Λευκού Μπαστουνιού”, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Ετικέτες: