Στη Σύρο βρέθηκε η Ομάδα Αιγαίου

"Άγκυρα" ανθρωπιάς και ηθικής ικανοποίησης

Το καθιερωμένο ραντεβού τους με τη Σύρο πραγματοποίησαν και φέτος οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, στον επίλογο του 20ου Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 12 Μαΐου.

Τα έντεκα φουσκωτά της ομάδας και το πλωτό ασθενοφόρο “Μηνάς Ε.” κατέπλευσαν χθες το πρωί στο λιμάνι της Ερμούπολης, έχοντας στις αποσκευές τους τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψής τους σε δέκα μικρά και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας.

Οι ήρωες με τα σκάφη

Στο δωδεκαήμερο ταξίδι τους, οι εθελοντές της ομάδας “όργωσαν” το Αιγαίο, δίνοντας στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών το μάθημα μιας διαφορετικής στάσης ζωής και προτείνοντας μέσα από τη δράση τους ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα, όπου μονάδα μέτρησης δεν είναι το όφελος, αλλά η προσφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, παρείχαν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, δώρισαν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία και εγκαινίασαν σημαντικά έργα υποδομής. Σταθμοί του φετινού ταξιδιού ήταν η Σίκινος, το Κουφονήσι, η Αμοργός, η Δονούσα, η Πάτμος, οι Λειψοί, οι Αρκοί, το Αγαθονήσι, οι Φούρνοι και η Θύμαινα.

Θεμέλια ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο

Την ομάδα υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Σύρου ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, η Λιμενική Αρχή του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου, ο οποίος αναγνωρίζει και επικροτεί το θεάρεστο έργο που προσφέρουν οι εθελοντές της εδώ και δύο δεκαετίες. Σημειώνεται ότι για μία ακόμη φορά, ανάμεσα στους “συνταξιδιώτες” της ομάδας ήταν και ο πρόεδρος του Ομίλου Φουσκωτών, Τάσος Ρούσσος, ο οποίος στηρίζει με τη σειρά του την προσπάθεια των εθελοντών να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνίες, θέτοντας μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ανιδιοτέλειας, θεμέλια ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

“Το ταξίδι ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αξιωθήκαμε να κάνουμε και τον εικοστό διάπλου”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Απόστολος Μπιλίρης, με την ευχή, το έργο της ομάδας να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα με στόχο την ενίσχυση των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ανθρώπινη διάσταση των προβλημάτων

Σημειώνει μάλιστα ότι μέσα από την πολυετή προσφορά των εθελοντών στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας αποδεικνύεται ότι, παρόλο που πολλοί θεωρούσαν ότι η δράση της ομάδας θα είχε ημερομηνία λήξης, ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια οι ανάγκες όχι μόνο παραμένουν, αλλά πλέον έχουν χτυπήσει...κόκκινο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στα σχολεία, καθώς και μεγάλες ανάγκες για έργα υποδομής. Θεωρείται επίσης αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν αποκτήσει τέτοια επαφή με την Ομάδα Αιγαίου που οτιδήποτε τους απασχολεί, επικοινωνούν μαζί μας και εμείς προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε”. Για το λόγο αυτό, εξηγεί ότι η ομάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, που αγγίζει και προβληματίζει το κοινωνικό σύνολο και σίγουρα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. “Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να κάνεις αυτό που περιμένεις από τον συνάνθρωπό σου. Έτσι, αυτό που θα θέλαμε να κάνουν εκείνοι για μας, το πράττουμε εμείς για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών”, συμπληρώνει.

Στα 11 φουσκωτά της ομάδας και στο πλωτό σκάφος “Μηνάς Ε.” επέβαιναν 65 άτομα. Ωστόσο, η συμμετοχή στη φετινή αποστολή άγγιξε συνολικά τα 80 άτομα, καθώς το ταξίδι ταν χωρισμένο σε δύο κομμάτια, όπου υπήρχαν ο βασικός κορμός και δύο 15αδες.

“Ας αγαπήσουμε τον διπλανό μας”

Κλείνοντας, ο κ. Μπιλίρης τονίζει ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να διστάζει να παρέχει τη βοήθειά του σε εκείνον που το έχει πραγματικά ανάγκη. “Πρέπει να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, γιατί με αυτό τον τρόπο έχουμε πολλαπλά οφέλη. Άρα δεν χρειάζεται ούτε να προβληματιζόμαστε, ούτε να σκεφτόμαστε δύσκολα πράγματα. Μπορούμε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον, να σεβαστούμε λίγο περισσότερο, να στηρίξουμε και να αγαπήσουμε τον διπλανό μας και έτσι θα καταφέρουμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία”, καταλήγει.

Υπογραμμίζεται ότι κατά την υποδοχή της ομάδας στη Σύρο, ο πρόεδρος αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα τόσο με τον Λιμενάρχη Σύρου κ. Νικόλαο Σκευοφύλακα, όσο και με τον πρόεδρο του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου κ. Ρούσσο, οι οποίοι ευχήθηκαν στους εθελοντές “καλή συνέχεια στο έργο τους”.

Ετικέτες: