Ετήσιος καθαρισμός των ακτών της Σύρου

Παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές

Μέχρι και το τελευταίο μικροσκοπικό χαρτάκι απομάκρυναν χθες από τις παραλίες της Σύρου οι μικροί και μεγάλοι εθελοντές του φετινού υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού των Αγκαθωπών, της Βάρης και του Φοίνικα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βάρης έστειλαν το δικό τους μήνυμα δράσης για το περιβάλλον, προσκαλώντας τα μέλη και τους φίλους τους στην καθιερωμένη αυτή γιορτή που έχει ως στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και υπεύθυνης συμπεριφοράς στους πολίτες και κυρίως, στα παιδιά.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν επίσης η Ναυτική Πολεμική Βάση Σύρου, οι Σύλλογοι Πελοποννησίων και Ηπειρωτών, οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας και Βάρης, ο Σύλλογος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σύρου και τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Περιφέρεια Κυκλάδων).

Εξίσου πολύτιμες ήταν και οι υπηρεσίες που προσέφεραν οι αυτοδύτες του Ναυτικού Ομίλου στη θάλασσα της Βάρης, αλλά και η ομάδα δυτών του Νίκου Κουμαριανού, οι οποίοι συμμετείχαν στον καθαρισμό του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας, ανασύροντας από το βυθό τόνους απορριμμάτων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και εξοπλισμένοι κατάλληλα, οι εθελοντές ανέλαβαν από νωρίς το πρωί δράση, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα όλων. Αποφασισμένοι να παραδώσουν στις νεότερες γενιές τους κοινωνικούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη γενιά, οι υπεύθυνοι των Συλλόγων τόνισαν ότι η δράση αυτή θα συνεχιστεί, προκειμένου να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη.

“Το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και τον πολιτισμό”

Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός των ακτών της Σύρου διοργανώθηκε για 12η συνεχή χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας “ο Ποσειδών”, με σκοπό να παρακινήσει την τοπική κοινωνία του νησιού να γιορτάσει έμπρακτα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. “Το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και τον πολιτισμό μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θερμή ανταπόκριση φορέων και δημοτών, οι οποίοι χρόνο αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία.

“Όλοι μαζί δραστηριοποιούμαστε για έναν κοινό στόχο, να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό”, υπογράμμισε. Ωστόσο σημείωσε ότι το περιβάλλον δεν καθαρίζει από τη μία ημέρα στην άλλη, καθώς πέρα από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες αφήνουν το στίγμα τους, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που ρυπαίνουν τόσο το περιβάλλον, όσο και το βυθό. Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι χρειάζεται συνεχής ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν το περιβάλλον σαν το σπίτι τους.

“Μειωμένος ο όγκος των απορριμμάτων”

Παράλληλα, έκρινε ότι ο μειωμένος όγκος των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν φέτος δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για την θαλάσσια κληρονομιά μας. “Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός έχει περιοριστεί αρκετά, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση των παραλιών μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά, διότι τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον και ο βυθός είχε κορεστεί από σκουπίδια, λάστιχα, μέχρι μπαταρίες”, πρόσθεσε.

Για τη συμμετοχή του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου ο οποίος ανέλαβε τον καθαρισμό της παραλίας Βούλγαρη στην Ποσειδωνία μίλησε ο πρόεδρος του, Γιάννης Καλοφωλιάς. “Πρόκειται για μία παραλία, όχι τόσο πολυσύχναστη, όσο οι Αγκαθωπές. Όμως δεν παύει να υπάρχει και εκεί ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών, ο οποίος δεν φαίνεται, περνώντας από τον δρόμο” εξήγησε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα μέλη του συλλόγου συγκέντρωσαν φέτος 8 μεγάλες σακούλες με πλαστικά, σκοινιά και λοιπά απορρίμματα, τα οποία βρέθηκαν στην παραλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούσσος κατέστησε γνωστό ότι κάθε χρόνο συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο 30-40 σακούλες από την περιοχή της Ποσειδωνίας, ενώ από τη θάλασσα ανασύρονται συνολικά 10 σακούλες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι ο δήμος υποστηρίζει την προσπάθεια των φορέων, παρέχοντας κάθε χρόνο δύο αυτοκίνητα για τη συλλογή των απορριμμάτων, ειδικές σακούλες και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

“Ας διαφυλάξουμε το “σπίτι” μας”

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με την παραλία του Φοίνικα ήταν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος φορώντας γάντια και κρατώντας μαύρες σακούλες απορριμμάτων στα χέρια δεν άφησε να του ξεφύγει ούτε ένα αποτσίγαρο. “Στόχος της δράσης είναι να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν το περιβάλλον και να το διατηρούν καθαρό”, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωσήφ Πρίντεζης. Με τη σειρά του, ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, μέλος του συλλόγου σημείωσε “μαθαίνουμε στα παιδιά ότι το περιβάλλον που παραλαμβάνουμε πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε καλύτερο από ό,τι το παραλάβαμε. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά και γι' αυτό και τα συγκεντρώνουμε κάθε φορά και προβαίνουμε σε αυτές τις ενέργειες, συμμετέχοντας και εμείς στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος”. Ωστόσο, ο κ. Γιάννης Πρίντεζης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία γαλάζιας σημαίας στην παραλία του Φοίνικα. “Γιατί να σκουπίζουμε εμείς και να μην υπάρχει έστω μία να βλέπουν οι παραθεριστές;” αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως “408 γαλάζιες σημαίες υπάρχουν συνολικά και στη Σύρο δεν πήραμε καμία”.

Ετικέτες: