Σοβαρά προβλήματα στον πύργο ασκήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης

Πύργος Πίζας(;)

- Απαγορεύεται η χρήση του για λόγους ασφάλειας - Προσπάθειες για την άμεση επισκευή του αφού δεν κρίνεται κατεδαφιστέος

Αποκλεισμένος θα παραμείνει ο χώρος που βρίσκεται ο πύργος ασκήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης έως ότου αυτός επισκευασθεί, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητά του, αφού οι φθορές που έχει υποστεί καθιστούν αδύνατη τη χρήση του για λόγους ασφάλειας των πυροσβεστών.

Το εν λόγω ζήτημα εντάσσεται στα γενικότερα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το γωνιακό κτίριο της Πυροσβεστικής στο λιμάνι της Ερμούπολης, για τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισής τους, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο λήψης προσφορών για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες επισκευαστικές εργασίες.

Ωστόσο, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί με “φόντο” την κάκιστη εικόνα του πύργου ασκήσεων, αφού η αυτοψία της τεχνικής υπηρεσίας από τον Δήμο το 2013, από την οποία είχε ζητηθεί η θέση της, είχε κρίνει άκρως επικίνδυνη την ύπαρξή του ενώ έναν χρόνο μετά νέα αυτοψία δεν συνηγορεί στην κατεδάφισή του αλλά στην επισκευή του.

Μοιάζει ετοιμόρροπο

Συγκεκριμένα, τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται στον πύργο ασκήσεων με τα σημάδια της φθοράς να τραβούν το βλέμμα ακόμη και του πιο αδιάφορου περιπατητή που διέρχεται περιμετρικά του κτιρίου. Από τον τριώροφο πύργο έχουν αποκολληθεί μεγάλα τμήματα σοβάδων σε σημείο που έχει αποκαλυφθεί ο κατεστραμμένος - φθαρμένος οπλισμός αλλά και τα σίδερα που υπάρχουν μέσα σε αυτόν. Επιπρόσθετα, οι βάσεις των ορόφων του φαίνονται έτοιμες να καταρρεύσουν ενώ πλήθος ρωγμών παρατηρείται σε όλη την επιφάνειά του. Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της βάσης και ειδικότερα των τεσσάρων κολώνων του, αφού από κάποιες λείπουν μικρά τμήματα μπετόν.

Συνολικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πύργος ασκήσεων θυμίζει μία κατασκευή ετοιμόρροπη που μέρα με την ημέρα - και εξαιτίας ακόμη και της υγρασίας που τον περιβάλλει -, μοιάζει να έχει φθάσει ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ανησυχία από διοικήσεις και υπαλλήλους

Τόσο το προαναφερόμενο θέμα, όσο και το σύνολο των μεγάλων φθορών που παρατηρούνται στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητο τα τελευταία χρόνια το προσωπικό, τους υπαλλήλους και τις διοικήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήδη από το 2011 η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων εγγράφως είχε ζητήσει να υπάρξει συνολική μέριμνα για επισκευή του κτιρίου και του πύργου, εσωτερικά και εξωτερικά, αφού η ανυπαρξία έστω και στοιχειωδών επισκευαστικών εργασιών οδήγησε το κτίσμα να φθάσει στη σημερινή κατάσταση. Με τη σειρά τους και οι εκάστοτε διοικήσεις είχαν αιτηθεί – λόγω περιορισμένων χρηματικών πόρων – οι απαραίτητες παρεμβάσεις αν είναι εφικτό να ξεκινήσουν τουλάχιστον από ό,τι μετά από αξιολόγηση χρήζει άμεσης επισκευής, προκειμένου αφενός να παύση η περαιτέρω φθορά και αφετέρου να προασπιστεί η σωματική ακεραιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, θέλουν να έχουν προβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σε παρεμβάσεις οι διοικήσεις, ζητώντας μάλιστα τη διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο και στον πύργο ασκήσεων, προκειμένου να αποφασισθεί αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή να επισκευαστεί.

Δύο διαφορετικά πορίσματα

Άξιον απορίας είναι το γεγονός πως για το κτίριο και τον πύργο ασκήσεων έχει αποφανθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από επί τόπου έλεγχο που έχει διενεργήσει στο χώρο έχοντας όμως καταλήξει σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα δύο διαδοχικά έτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όταν ζητήθηκε η συμβολή της για να αξιολογήσει εάν ο πύργος χρήζει κατεδάφισης και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, αφού αυτή υπήρξε η αρχική πρόθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο κατάρρευσής του, ανέφερε με σχετικό έγγραφο τον Σεπτέμβριο του 2013 ότι στο κτίριο και στον πύργο υπάρχουν εμφανείς βλάβες στο σκυρόδεμα, απώλεια επικάλυψης οπλισμού αλλά και ρωγμές, αξιολογώντας τον, επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική, ενώ το 2014 απεφάνθη πως δεν χρήζει κατεδάφισης για λόγους επικινδυνότητας και επομένως οι ενέργειες άρσης της επικινδυνότητας είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Ως εκ τούτου, εγείρεται εύλογα το ερώτημα, πώς εντός ενός έτους και με δεδομένη την ανυπαρξία παρεμβάσεων επισκευής του, από επικίνδυνο, κρίθηκε μη κατεδαφιστέο χωρίς ωστόσο να μπορεί να αρθεί η επικινδυνότητά του; Είναι εν τέλει επικίνδυνη η ύπαρξή του ακόμη και για τους πολίτες που διέρχονται από την οδό που γειτνιάζει με την περίφραξή του;

Αγώνας για την άρση επικινδυνότητας

Το σοβαρό ζήτημα φαίνεται να αποτελεί μόνιμο και σταθερό πονοκέφαλο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει προβεί σε λήψη προσφορών για την επισκευή του πύργου ασκήσεων, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος εντός του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης. Σκοπός είναι μπορέσουν να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι απαραίτητες εργασίες καθώς από το 2006 έχει παραμείνει ανέπαφο, με τα κτιριακά προβλήματα να είναι εμφανέστατα, όχι μόνον στον πύργο ασκήσεων, αλλά και στις επιφάνειες του κτιρίου και στα εξωτερικά μπαλκόνια, από τα οποία αποκολλώνται επίσης μεγάλα τμήματα σοβάδων. Μάλιστα από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης κονδυλίου, το οποίο όμως θα φθάσει να καλύψει μάλλον τα προβλήματα πρώτης ανάγκης, όπως η άμεση επισκευή του πύργου ώστε να υπάρξει άρση επικινδυνότητας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι η συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος, θα έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο για το ίδιο το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο όμως και για τους πολίτες και τους οδηγούς οχημάτων και δικύκλων που διέρχονται από εκείνο το σημείο.

Ετικέτες: