Παρέμβαση για την μη ανέλκυση του Sea Diamond

Απογοητευμένοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης

Αντιδράσεις προκάλεσε στους κατοίκους της Σαντορίνης η ανέλκυση Costa Concordia στην γειτονική Ιταλία καθώς βρίσκονται πρώτη σε αναμονή στην ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND. Πάρα ταύτα το βυθισμένο κρουαζιερόπλοια παραμένει βυθισμένο , μολύνοντας τα νερά της περιοχής.

Έντονη δυσαρέσκεια

Την εξάντληση της υπομονής των κατοίκων και την έντονη πικρία τους εκδήλωσε το δελτίου τύπου που εξέδωσαν προς όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδος από Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών. 7 χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, το ναυάγιο βρίσκεται ακόμα βυθισμένο στα νερά της περιοχής Καλντέρας, της Σαντορίνης, Την ίδια στιγμή μάλιστα η ανέλκυση του έξι φορές μεγαλύτερου Costa Concordia και η μεταφορά του στη Γένοβα ολοκληρώνεται με στόχο την διάλυση και την ανακύκλωσή του.

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι του νησιού εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την παραμονή του ναυαγίου στην περιοχή που συνεχίζει να επιβαρύνει τον υδάτινο κόσμο, καθιστώντας το ‘’τοξικό’’ όπως και οι ίδιοι το χαρακτήρισαν. Αποζητούν την απόδοση δικαιοσύνης και στο ζήτημα του SEA DIAMOND αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.

Στασιμότητα δράσης

Όπως δηλώνεται και στην επιστολή της Επιτροπής , το δικαστήριο αν και απόδωσε δικαιοσύνη, κρίνοντας ένοχους τους υπαίτιους του ναυαγίου δεν προχώρησε σε περεταίρω εφαρμογή της δίκαιης απόφασης του. Κατά την τελική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης , οι κατηγορίες του ναυαγίου και της μόλυνσης, βαραίνουν τον πλοίαρχο , τον υποπλοίαρχο και τον διευθυντή επιχειρήσεων της πλοιοκτητρίας εταιρείας. Ωστόσο αν και η δικαιοσύνη αποφασίσε ήδη τρείς φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας, κανένας εκ των αρμοδίων αρχών δεν συζητά για την ανέλκυση του Sea Diamond!

Σε αντίθεση περίπτωση, όσον αφορά το ναυάγιο της Ιταλίας , οι αρμόδιες αρχές διευθέτησαν άμεσα το θέμα υποχρεώνοντας την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της εταιρεία να επιβαρυνθούν με τα έξοδα που απαιτούνται για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ του ναυαγίου κατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες του νησιού κάνουν έκκληση προς του αρμόδιους Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό να ενδιαφερθούν και να προστατέψουν με εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων, το νησί που αποτελεί ‘’βιτρίνα του Ελληνικού τουρισμού’’ και προβάλλεται συνεχώς στο εξωτερικό για την ιδιαίτερη ομορφιά του.