Στη Σύρο συστήματα προσκόπων από την Πεύκη και την Παλλήνη

Στο παιχνίδι ο προσκοπικός τουρισμός

Λίγες μόνο ημέρες μετά την άφιξη της 3ης Κοινότητας Ανιχνευτών Παραδεισίου από το νησί της Ρόδου, η προσκοπική οικογένεια της Σύρου άνοιξε και πάλι την “αγκάλη” της για να υποδεχτεί το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πεύκης και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Παλλήνης.

Τα δύο συστήματα επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να περάσουν δέκα ημέρες στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο του Βήσσα.

Όπως υπογράμμισαν στην “Κοινή Γνώμη” η αρχηγός και η υπαρχηγός της κατασκήνωσης, Αμαλία Σοφία Αλαφογιάννη και Μαρία Τσαγκαλία αντίστοιχα, το ταξίδι αυτό είναι το αποκορύφωμα των ετήσιων δράσεών τους.

Αποκορύφωμα των ετήσιων δράσεων

Κατά την παραμονή τους στο νησί, τα 18 λυκόπουλα και οι βαθμοφόροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Θέατρο Απόλλων και το Δημαρχιακό Μέγαρο, στο οποίο ξεναγήθηκαν από την έμπειρη πλέον Μαριάννα Θαλασσινού, άξιο “τέκνο” του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

Σημειώνεται ότι το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πεύκης ιδρύθηκε το 1956 και τότε λεγόταν: 1ο Σύστημα Προσκόπων Μαγκουφάνας. Ιδρύθηκε από τον Σωτήριο Βερσή "Κένταυρος", τότε πρόσκοπος Αμαρουσίου, με τη βοήθεια του Πατέρα Χρήστου και η πρώτη λέσχη του συστήματος ήταν κάτω από τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα. Όπως εξήγησε η κ. Αλαφογιάννη, “οι αεροπρόσκοποι ασχολούνται κυρίως με την κατασκευή αερομοντελισμών, με πουλιά και με αστερισμούς”.

Η Αγέλη των Λυκόπουλων αποτελείται από παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρονών (δευτέρας έως πέμπτης δημοτικού). Είναι το νεαρότερο τμήμα σε ένα προσκοπικό σύστημα τμημάτων και η αρχή της Προσκοπικής ζωής. Τα Λυκόπουλα χωρίζονται σε μικρές παρέες των 4-6 παιδιών. Το παιδί, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εξάδας του μαθαίνει να δημιουργεί τις πρώτες του φιλίες και συνεργάζεται για την επίτευξη διαφόρων στόχων και την επίλυση διαφόρων αναγκών. Μέσα από το παιχνίδι που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο όλων των δράσεων αναπτύσσεται η φαντασία του παιδιού και διοχετεύεται σε εκδηλώσεις, που το διαπαιδαγωγούν και το διδάσκουν. Το πρόγραμμα της Αγέλης δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τις προσωπικές του ικανότητες και κλίσεις, να γίνει χρήσιμος στον εαυτό του και στο άμεσο περιβάλλον του και να συνηθίσει στην ιδέα της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

“Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με τη Σύρο”

“Είναι η πρώτη φορά που το σύστημά μας επισκέπτεται κάποιο νησί και τα παιδιά μας είναι ενθουσιασμένα από την πρώτη κιόλας στιγμή που μπήκαν μέσα στο πλοίο” τόνισε η κ. Αλαφογιάννη.

Από την άλλη, η κ. Τσαγκαλία κατέστησε γνωστό ότι το Σύστημα της Παλλήνης είχε επισκεφτεί ξανά τη Σύρο κατά το παρελθόν, στο πλαίσιο επταήμερης κατασκήνωσης στον πευκόφυτο χώρο στον Σταυρό της Παρακοπής.

Αναφερόμενη στη συνεργασία τους με το Προσκοπικό Σώμα της Σύρου τόνισε: “είμαστε ενήλικα μέλη της προσκοπικής κίνησης ,συνεργαζόμαστε με προσκόπους ανά την Ελλάδα και μέσα από εκπαιδεύσεις ή πανελλήνιες συναντήσεις, γνωρίζουμε βαθμοφόρους της Σύρου και μη. Έτσι, η σχέση μας είναι πολύ φιλική και οικεία. Αυτή είναι η συνεργασία που έχουμε με τους βαθμοφόρους και έτσι ξέρουμε πώς η Σύρος ανταποκρίνεται στα προσκοπικά της καλέσματα”.

Καταλήγοντας, εξήγησαν ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει εξοικειωθεί περισσότερο με την έννοια του προσκοπισμού. “Παλαιότερα δεν ήξεραν τι είναι ο εθελοντισμός, δεν ήξεραν τι προσφέρουμε. Εμείς δεν είμαστε έμμισθοι βαθμοφόροι, είμαστε εθελοντές. Δεν πληρωνόμαστε γι' αυτό που κάνουμε, το κάνουμε γιατί μας αρέσει και γιατί περνάμε καλά”, επεσήμαναν.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 16:00, σε συνεργασία με την Καθολική Επισκοπή Σύρου θα πραγματοποιηθεί από τα τοπικά κλιμάκια, καθαρισμός του “Μνημείου των Αγγέλων” στην Άνω Σύρο, όπου θα συμμετέχει επίσης και η ομάδα των ανιχνευτών από τη Ρόδο.

Ετικέτες: