Άρωμα καθαριότητας στα σοκάκια της Άνω Σύρου

Η πίεση φέρνει αποτελέσματα

Οι συνεχείς πιέσεις κατοίκων και επιχειρηματιών του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου για την καθαριότητα της περιοχής φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, δεδομένου ότι η σημερινή κατάστασή της δε θυμίζει παλαιότερες εικόνες ερήμωσης και εγκατάλειψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.

Πολλές φορές η πίεση που ασκείται στους ιθύνοντες μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, χωρίς φυσικά να λείπουν κάποιες αισθητικές ''παραφωνίες'' όπως πλαστικές σακούλες σε διάφορα σημεία του οικισμού και σκουπιδάκια σε γλάστρες και περβάζια.

Επιπλέον, λόγω του περιορισμένου αριθμού κάδων απορριμμάτων, ο οποίος υποχρεώνει τους επισκέπτες να περιφέρουν τα σκουπίδια τους μέχρι να φτάσουν στο πλησιέστερο καλαθάκι, οι επιχειρηματίες του οικισμού έχουν τοποθετήσει στα παράθυρα των καταστημάτων τους σταχτοδοχεία για τους περαστικούς και όσους περνούν τα βράδια τους στα φωτεινά σοκάκια της Πιάτσας.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρούν καθαρή την ιστορική έδρα της Σύρου, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του δήμου καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο δύο μήνες το χρόνο.

Ωστόσο, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου όπου ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και οι επισκέπτες επιλέγουν συχνά τον οικισμό για τους περιπάτους τους, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες η καθαριότητα αλλά και το φρεσκάρισμα των τοίχων κρίνονται επιβάλλονται.

Πέρα από τους αρμόδιους η καθαριότητα της περιοχής πρέπει να αποτελεί επίσης υπόθεση του κάθε πολίτη προσωπικά, προκειμένου να αποφεύγονται εικόνες που δεν τιμούν καθόλου τη Σύρο, ένα νησί που διακρίνεται για την αρχοντιά και τον πολιτισμό του.