Προφυλακιστέος ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου

Κατηγορίες και μεταγωγή

Με την προφυλάκιση του τέως διευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, Δημήτρη Μπουντούρη και την μεταγωγή του στο σωφρονιστικό κατάστημα της Χίου, η πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της πολεοδομίας επανέρχεται στο προσκήνιο, κατόπιν των νέων στοιχείων που προέκυψαν από την ανακριτική έρευνα.

Η έρευνα των ανακριτικών αρχών συνεχίστηκε όλο το διάστημα της τελευταίας τετραετίας, από τη στιγμή δηλαδή που τέθηκε σε αργία ο κ. Μπουντούρης, καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για παράνομο πλουτισμό, εφόσον η περιουσία και οι καταθέσεις του δεν τελούσαν σε συνάρτηση με τα έσοδα του.

Πάντως να υπενθυμιστεί πως σε ότι αφορά στην κατηγορία περί μη βεβαίωσης προστίμων παρανόμων κτισμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε 20 εκ. ευρώ, απαλλάχτηκε αυτής με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου

Νέα στοιχεία

Με την συνέχιση της ανακριτικής έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο της πολεοδομίας, προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Δ. Μπουντούρη, βάσει των οποίων κλήθηκε εκ νέου από τον ανακριτή για τις σχετικές καταθέσεις.

Η πολύωρη ανακριτική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, οδήγησε στο ανακριτικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο ο Δ. Μπουντούρης κρίθηκε προφυλακιστέος και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε και κατέθεσε και η σύζυγος του κ. Μπουντούρη, η οποία όμως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μη απομάκρυνσης της από το νησί.

Εχθές το απόγευμα ο πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του κατηγορούμενου, με πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, από όπου στη συνέχεια θα μεταχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Χίου, όπου και θα παραμείνει το 18μηνο που προβλέπεται έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο έτερος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου, Κυριάκος Δικτυόπουλος, πρόκειται εντός του τρέχοντος μήνα να μεταβεί και αυτός την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, προκειμένου να καταθέσει.

Περεταίρω έρευνες

Πέραν των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Πολεοδομίας Σύρου, να υπενθυμιστεί η οικονομική έρευνα που είχε διεξαχθεί προ τριμήνου από κλιμάκια ελεγκτών του ΣΔΟΕ, ελέγχοντας εξονυχιστικά και άλλους υπάλληλους της υπηρεσίας.

Οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Σύρου συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών από όλη την Ελλάδα και αφορμή για την εν λόγω ελεγκτικής διαδικασίας αποτέλεσε η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό από κάποιους εκ των υπαλλήλων, τα οποία αφορούσαν σε ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα ποσά αυτά ερευνάται εάν προήλθαν παρανόμως, με την απόκρυψη εισπραχθέντων προστίμων και τα οποία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το ύψος των ποσών κυμαίνεται από 200.000 έως και 700.000 ευρώ, που όμως δεν δικαιολογούνται από το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους και η έρευνα αφορά σε διακινήσεις ποσών που έγιναν κατά την τριετία 2009-2011.