Αποζημιώσεις για «Εξπρές Σάμινα» και «Yakovlev Yak-42»

Τραγικές καθυστερήσεις δικαίωσης

Μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε δύο αποφάσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων των πολύνεκρων δυστυχημάτων, της βύθισης του «Εξπρές Σάμινα» και της πτώσης του «Yakovlev Yak-42».

Οι γνωστές καθυστερήσεις λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλά και τα προσκόμματα που θέτει το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά στις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει, αποτελούν τα κύρια στοιχεία μακροχρόνιων διεκδικήσεων, αλλά και ταλαιπωρίας, ακόμα και για περιπτώσεις τόσο τραγικές όσο τα πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες που τραβούν σε βάθος χρόνου τις υποθέσεις μέχρι να τελεσιδικήσουν, οδηγούν σε πολυετή αναμονή των ικανοποιήσεων των συγγενών των θυμάτων, με το δημόσιο από την άλλη πλευρά να επιδεικνύει το πλέον ανάλγητο του πρόσωπο, όταν χρησιμοποιώντας κάθε ένδικο μέσο επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, ακόμα και μέσω άσκησης καταχρηστικών αναιρέσεων.

Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις που αφορούν στα πολύνεκρα δυστυχήματα της πτώσης του «Yakovlev Yak-42» στα Πιέρια όρη και της βύθισης του «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο, που επί δεκαεπτά χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους και δεκατέσσερα χρόνια από την βύθιση του πλοίου, οι συγγενείς των δεκάδων θυμάτων ακόμα αναμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί.

Εξπρές Σάμινα

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, που οδήγησε στον υγρό τάφο 80 ανθρώπους, σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, όταν το πλοίο «Εξπρές Σάμινα», που εκτελούσε το καθιερωμένο του δρομολόγιο, προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι και βυθίστηκε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησαν ποινικές δίκες, που έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, όπως και αγωγές αποζημίωσης, που κατατέθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων.

Το ύψος των αποζημιώσεων, που η εταιρεία κατέθεσε αίτημα να ανέρχονται μόλις στα 10.000 ευρώ, τελικά επικυρώθηκε από το εφετείο Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2007, από 35.000 έως 60.000 ευρώ για τους συγγενείς κάθε ναυαγού.

Κάποιοι από τους συγγενείς έλαβαν τις αποζημιώσεις ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ακόμα η υποθέσεις τους βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα.

Τις εκκρεμότητες αυτές έρχεται να κλείσει με την απόφαση του το ΣτΕ, που δικαιώνει δεκατέσσερα χρόνια μετά, ένα εγγόνι που διεκδίκησε τη βάσει νόμου εφάπαξ αποζημίωση από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, για τον χαμό του παππού και της γιαγιάς του στο ναυάγιο.
Το ΝΑΤ έχει την υποχρέωση να καταβάλλει αποζημίωση σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων, η οποία ορίζεται σε ποσό 20πλάσιο του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, σύμφωνα με τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών, που ίσχυε κατά το έτος του ναυαγίου, ανεβάζοντας το ποσόν της αποζημίωσης στις 15.000 ευρώ

Ήδη τρεις μήνες μετά το ναυάγιο το ΝΑΤ είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα καταβολής αποζημίωσης, γεγονός που σήμανε την έναρξη δικαστικών διεκδικήσεων εκ μέρους του εγγονού, ο οποίος δικαιώθηκε τελικά, με το ΣτΕ να ακυρώνει ως παράνομη την απόφαση του ασφαλιστικού Ταμείου, επιβάλλοντας εις βάρος του επιπλέον δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ και προσφέροντας δικαίωση 14 χρόνια μετά το ναυάγιο.

Yakovlev Yak-42

Ανάλογη και η περίπτωση του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1997, όταν το αεροσκάφος τύπου «Yakovlev Yak-42» των αερογραμμών «Aerosvit», εκτελώντας την πτήση από την Οδησσό της Ουκρανίας προς Θεσσαλονίκη, συνετρίβη οδηγώντας στο θάνατο 74 άτομα.

Το αεροσκάφος λίγο πριν την προσγείωση του έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία», και στην δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης, ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος στα Πιέρια όρη, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Καθώς μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και 42 Έλληνες, οι συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, ορισμένοι εκ των οποίων, με την παρούσα απόφαση του ΣτΕ, δικαιώθηκαν 17 χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία.

Πρόκειται για τους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός εκ των επιβατών του «Yakovlev Yak-42», στους οποίους το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση συνολικά και για τους τέσσερεις συγγενείς 90.873 ευρώ, για ψυχική οδύνη.

Το μεγαλύτερο ποσόν αποζημίωσης επιδικάστηκε στην μητέρα, που δικαιούται αποζημίωση 35.980 ευρώ, ενώ στον πατέρα επιδικάστηκαν 21.306 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους συγγενείς προήλθε μετά την άσκηση αναίρεσης του Δημοσίου, προς το ανώτατο δικαστικό Συμβούλιο, κατά της απόφασης του Εφετείου, μία αναίρεση που αποδείχθηκε άκυρη, καθώς κανένα από τα ποσά που είχαν επιδικαστεί στους συγγενείς δεν υπερέβαιναν το όριο των 40.000 ευρώ, ώστε να επιτρέπεται η άσκηση του συγκεκριμένου ένδικου μέσου.

Ετικέτες: