Η δράση του Κυνηγητικού Συλλόγου Σύρου

«Αγαπάμε το νησί μας, τον τόπο, τη φύση»

Για τις δράσεις, το έργο, τα σχέδια και τους στόχους της κυνηγετικής κοινότητας στη Σύρο, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Γιώργος Ροδίτης, με αφορμή τον εορτασμό της 200στης επετείου από την ανέγερση του Ι. Παρεκκλησίου Γενέσεως της Θεοτόκου «Παναγίας των Κυνηγών», την Κυριακή 31 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο οποίος θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, θα τελεσθεί επίσης η Ακολουθία Θεμελιώσεως του Κωδωνοστασίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'.

Πρόκειται για μία επέτειο, με μεγάλη συναισθηματική αξία για το Σύλλογο, ο οποίος ανέλαβε να αναστηλώσει από την αρχή το παραμελημένο και αφημένο στο χρόνο παρεκκλήσι, λίγο πριν οδηγηθεί στην κατεδάφισή του. Αρωγός και θερμός υποστηρικτής της ιερής αυτής προσπάθειας ήταν η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Λανθασμένη νοοτροπία του κόσμου

Η κοινωνική δράση και ο ενεργός ρόλος του Συλλόγου δεν είναι γνωστή σε μεγάλη μερίδα των πολιτών του νησιού, οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία καθώς θεωρούν ότι «οι κυνηγοί είναι δολοφόνοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ροδίτης. Συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, οι οποίες είναι προς όφελος της κοινωνίας. Ανάμεσα στις δράσεις τις οποίες προωθεί ο Σύλλογος συμπεριλαμβάνεται και η εκτροφή της πέρδικας, από τη παραγωγή της οποίας μεγάλο ποσοστό μοιράστηκε σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Όσον αφορά στο νησί της Σύρου, περιοχές όπως η Απάνω Μεριά εμπλουτίστηκαν από αυτή τη παραγωγή, κάτι στο οποίο ευνόησε και το περιβάλλον της περιοχής. Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ΔΚΟΣΕ, η οποία χρηματοδοτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συλλόγου με την Ομοσπονδία. Η μοναδική υποχρέωση που έχει ο Σύλλογος για να μπορεί να λαμβάνει τη συγκεκριμένη επιχορήγηση, σύμφωνα με τον κ. Ροδίτη, είναι να μοιράζεται μέρος της παραγωγής των πτηνών που εκτρέφονται στο νησί στα υπόλοιπα νησιά του νομού.

“Μπροστάρηδες σε κάθε κοινωνική δράση”

Παράλληλα ο Σύλλογος, εκμεταλλευόμενος την περίοδο εγγραφών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια φιλανθρωπική κοινωνική δράση, η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση του έργου της Μητρόπολης, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα, κατά την εγγραφή τους τα μέλη του Συλλόγου θα μπορούν να διαθέσουν τρόφιμα, τα οποία θα δοθούν στην Μητρόπολη και με τη σειρά της η Μητρόπολη θα τα διαθέσει στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε μια εποχή ομολογουμένως οικονομικά δυσμενή.

«Είμαστε μπροστάρηδες σε τέτοιες αλτρουιστικές κινήσεις» και «ενεργοί πολίτες που αγαπάμε το νησί μας, τη φύση και τον τόπο μας» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Ροδίτης, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται ο Σύλλογος με την Μητρόπολη για την εκπλήρωση κάποιου θεάρεστου σκοπού.

Στόχοι για το μέλλον

Πέραν όμως των προσπαθειών και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις, ο Σύλλογος καταβάλει προσπάθειες για την εξασφάλιση ενός αγροτικού οχήματος, το οποίο θα εξοπλιστεί με πλήρη πυροσβεστική μονάδα, που του έχει παραχωρηθεί από το Δασαρχείο, προκειμένου να λειτουργήσει τους καλοκαιρινούς μήνες ως «βοήθεια» στο έργο που επιτελεί η πυροσβεστική υπηρεσία σε περιστατικά πυρκαγιάς. Ειδικά την αντιπυρική περίοδο όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, η εθελοντική βοήθεια που θα παρέχει ο Σύλλογος θα αποτελέσει μια ανάσα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ερωτηθείς μάλιστα ο κ. Ροδίτης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πυροσβεστική, στο πλαίσιο της καλής συνεννόησης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, παρ’ όλο που ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία ή οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε μια πιθανή συνεργασία. Στο πρόγραμμα του Κυνηγετικού Συλλόγου συγκαταλέγεται και η μελλοντική συνεργασία με το δασαρχείο προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δενδροφύτευσης, κάτι το οποίο ενώ έχει συζητηθεί ανάμεσα στα μέλη δεν έχει προχωρήσει ακόμα η επικοινωνία με την ίδια την υπηρεσία. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που δείχνει ο Σύλλογος επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όπως αναφέρει ο κ. Ροδίτης είναι ενταγμένος και στην πολιτική προστασία.

 

Επιθυμία η δημιουργία ενός σκοπευτηρίου

Τέλος ο Σύλλογος εναποθέτει τις ελπίδες του για τη δημιουργία σκοπευτηρίου στη νέα Δημοτική Αρχή, προς την οποία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, πρόκειται να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία ενστερνίζονται μεταξύ άλλων και άλλοι τοπικοί σύλλογοι. Στη πρόταση αυτή θα αναφέρονται και δύο περιοχές του νησιού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό ενώ η υλοποίηση της είναι στην απόφαση των αρμοδίων.