Συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών από το Κ.Ε.Α της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

Πρόγραμμα γένους θηλυκού

Συμβουλευτική υποστήριξη σε 100 γυναίκες της Σύρου, που βιώνουν διακρίσεις με βάση το φύλο τους προσφέρει το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου μέσα από το πρόγραμμα “Ισότιμη Πρόσβαση - Δράσεις Ενδυνάμωσης και Εργασιακής Επανένταξης Ευπαθών Ομάδων”.

Το σχέδιο παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες),

ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, διερεύνηση αναγκών – αποτύπωση προφίλ, ανοικτά

βιωματικά εργαστήρια-ομάδες και εξατομικευμένη νομική συμβουλευτική όπου απαιτείται,

καθώς και επιστημονική βοήθεια σε θέματα που απασχολούν ή δυσχεραίνουν την καθημερινότητα

των γυναικών.

Προώθηση της ισότητας των φύλων

Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες που προέρχονται από μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργες και γυναίκες κάτω από το όριο της φτώχειας και εντάσσεται στην Πράξη 3.2.4. “Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)” (Α΄& Β΄ κύκλος) του Ε.Π. “Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013”, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της διοικητικής ικανότητας των γυναικείων οργανώσεων και ΜΚΟ -που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων, με απώτερο στόχο την ουσιαστική εμπλοκή τους στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών ισότητας.

Συγκεκριμένα, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε δύο κύκλους, και περιλαμβάνει εφαρμογή Σχεδίων Δράσης, που υλοποιούνται σε βάθος διετίας. Ενδεικτικά, τα Σχέδια μπορούν να αφορούν σε δράσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την αρωγή θυμάτων βίας, ή και σε δράσεις που υποστηρίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες γυναικών (μετανάστριες, πρόσφυγες, φυλακισμένες, αποφυλακισμένες, γυναίκες Ρομά, γυναίκες με διαφόρων μορφών αναπηρία κ.ά.). Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις καταπολέμησης των στερεοτύπων των φύλων και των έμφυλων κοινωνικών ρόλων, όπως προβάλλονται από τα ΜΜΕ, καθώς και δράσεις με καινοτόμο χαρακτήρα σε νέους τομείς ένταξης της οπτικής του φύλου (π.χ. περιβάλλον, κοινωνία της γνώσης κ.ά.).

“Ισότιμη Πρόσβαση”

Μέσα από το πρόγραμμα “Ισότιμη Πρόσβαση” παρέχονται δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως διερεύνηση αναγκών, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη (ατομικές και ομαδικές συνεδρίες), νομική υποστήριξη, συμβουλευτική απασχόλησης: πληροφόρηση, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων, διαχείριση στρες και ανεργίας, εξειδικευμένη συμβουλευτική για την ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας και επιστημονική βοήθεια σε θέματα που απασχολούν ή δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των γυναικών.

Το έργο, μεταξύ άλλων, προωθεί την εργασιακή ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των γυναικών, δράσεις που έχουν σαν σκοπό την άρση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, την Ανάπτυξη ενός δικτύου φορέων για γυναικεία θέματα, την ενθάρρυνση των γυναικών για διεκδίκηση των αστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την κινητοποίησή τους για αυτοοργάνωση και τέλος, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών αυτοαπασχόλησης και συμμετοχής σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ειδικότερα στον κοινωνικό τομέα.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΚΟ), ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και έχει κοινωφελείς επιμορφωτικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Αναπτύσσει δραστηριότητες που σχετίζονται με το κοινωνικό θρησκευτικό και εν γένει έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ συμμετέχει και υλοποιεί προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελληνικό δημόσιο.

Στήριγμα για 75 γυναίκες της Σύρου

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κ.Ε.Α. Νίκο Χρυσίνη, το πρόγραμμα διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο του στη Σύρο, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη σε 75 γυναίκες για επαγγελματικά και οικογενειακά ζητήματα. Παράλληλα, ενημερώνει τις ωφελούμενες για προκηρύξεις δημοσίου χαρακτήρα και παραπέμπει στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών όσες είναι θύματα βίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες ζητούν τη συνδρομή του Κέντρου στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος για την εύρεση εργασίας.

“Από τις 75 γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες τουλάχιστον οι μισές έχουν προβλήματα, οικονομικής κυρίως φύσεως και υγείας, αλλά και προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσίνης, καθιστώντας γνωστό ότι οι υπόλοιπες δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη στήριξη, αλλά επαγγελματικές συμβουλές. “Εμείς καθοδηγούμε τις ωφελούμενες για τη συμμετοχή τους σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα για πεντάμηνη εργασία, σε κάποιο voucher. Επιπλέον, τους διανέμουμε τρεις επιχειρηματικούς οδηγούς, έναν για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων και την κοινωνική οικονομία, έναν για διακρίσεις στο χώρο εργασίας και έναν ακόμη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα”, τονίζει.

Για αιτήσεις και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν καθημερινά (10:00 – 15:00) στο τηλ. 22810 – 82815.