Η ΔΕΥΑ Σύρου συμμετέχει σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την ορθή διαχείρηση υδάτινων πόρων

Χτίζοντας... «Υδάτινες Γέφυρες»

Συνεργασία Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης με την περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την προώθηση της ορθολογικής διαχείρησης των υδάτινων πόρων.

Το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Παρ’όλα αυτά, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, νέα φράγματα χτίζονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, καταστρέφοντας, ουσιαστικά, τους τελευταίους εναπομείναντες υγροβιότοπους. Χημικά και φυτοφάρμακα καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε υπόγεια νερά, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των υδάτινων πόρων.

Συνεργασία για ενημερωση και ευαισθητοποίηση

Παρά το γεγονός ότι η αναγκαιότητα για ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί, πλέον, έναν κοινό στόχο, στην Ελλάδα σημειώνεται αναλογικά με τον πληθυσμό, αρκετά μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπερκατανάλωση συνδέεται άρρηκτα με μια σειρά παραγόντων, όπως είναι οι συνήθειες, η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, οι υποδομές στα κτίρια καθώς και στις πόλεις, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κ.ά.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων παραγόντων αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των αρμόδιων φορέων στα θέματα της υδατικής διαχείρισης, μέσω των οποίων βαθμιαία θα καταστούν ενεργοί συμμετέχοντες στη λήψη αποφάσεων συλλογικού ενδιαφέροντος για το νερό, όπως άλλωστε επιτάσσει και η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ξεκινούν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, με το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!».

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στους Δήμους Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Ρεθύμνου, Σερρών, καθώς και αυτόν της Σύρου, θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2016 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την Ελλάδα, με διαχειριστή επιχορήγησης του προγράμματος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος επιδιώκεται μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες, διαδραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, όπως επίσης και επιμορφωτικά σεμινάρια του στελεχιακού προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, κρίσιμη παράμετρος του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες» είναι η δικτύωση φορέων και πολιτών, που θα δημιουργήσει «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών φορέων διαχείρισης νερού και της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, καθώς και μεταξύ λοιπών τοπικών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση του αστικού νερού.

Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η προώθηση της νέας αντίληψης για τη διαχείριση του αστικού και ημιαστικού νερού, μιας νέας πολιτικής και κουλτούρας, με μεθοδολογίες και εργαλεία, που να στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου, την τήρηση υπεύθυνης στάσης και την ενεργή εμπλοκή τοπικών φορέων και ενημερωμένων πολιτών - χρηστών.

Το πρόγραμμα, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ουσιαστικής διαβούλευσης με τους πολίτες και τους φορείς, στη λογική που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, εντός της οποίας φορείς και πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διαβούλευσης, με στόχο την ιεράρχηση και ανάδειξη των βασικότερων ζητημάτων νερού στην πόλη τους, την καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής και τον προσδιορισμό των απαιτούμενων μέτρων και πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού.

Για τη βέλτιστη υλοποίηση της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών έχει ήδη καταρτιστεί ειδικό Ερωτηματολόγιο προς τους πολίτες, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, με στόχο την καταγραφή των βασικών ζητημάτων και των δυνατοτήτων διαχείρισης του αστικού νερού στην περιοχή τους.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Η περιβαλλοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ξεκίνησε το 1990 και λειτουργεί με την υποστήριξη χιλιάδων πολιτών στη χώρα, οργανώνοντας παρεμβάσεις και συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό επίπεδο.

Η οργάνωση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στις μη βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές, πιέζει για λύσεις σε συνεργασία με τους πολίτες, επεξεργαζάζεται προτάσεις για βιωσιμότητα, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθεί το διάλογο και τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινούς στόχους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν, μέσα από καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ίδια την οργάνωση, η νέα κουλτούρα για το νερό, την οποία προωθεί και μέσω του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες», δίνει έμφαση στις τοπικές λύσεις και στα κοινόκτητα μοντέλα διαχείρισης. Δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του νερού απομονωμένα ως ένα τεχνικό θέμα, αλλά σε συνδυασμό με ευρύτερες αναπτυξιακές επιλογές και τις οικονομικές, περιφερειακές, χωροταξικές και κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες τις καθορίζουν.