Σοβαρές καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου στην Κίμωλο

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

      Εκτεταμένες καταστροφές, τόσο στο αποχετευτικό σύστημα, όσο και στο οδικό δίκτυο, επέφερε στο νησί της Κιμώλου η ισχυρή βροχόπτωση, η οποία σημειώθηκε το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου.

      Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει αναγνώστης από το νησί, που ήλθε σε επαφή με την εφημερίδα δύο μέρες μετά το χτύπημα της θεομηνίας, ο Καρκάνης, ένας ξεροπόταμος, ο οποίος διέρχεται μέσα από το Χωριό και χρησιμοποιείται τσιμεντοστρωμένος ως δρόμος, πλημμύρισε και παρέσυρε, κυριολεκτικά, οτιδήποτε ευρισκόταν στην πορεία του, όπως κάδους απορριμμάτων, κοτέτσια, βαρέλια, κιγκλιδώματα, ενώ ούτε οι «παρόχθιες» κατοικίες δεν άντεξαν την ορμή των νερών του.

      Επίσης, ο όγκος και η ορμητικότητα των ομβρίων υδάτων σάρωσαν τους πετρόχτιστους τοίχους των αναβαθμίδων, των μικρών χωραφιών (γηπαρίων), που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων της Κιμώλου, παρασσύροντας τόνους χώματος, το οποίο κατέληξε μέσα από τα σχηματισμένα ρέματα στη θάλασσα, βάφοντάς την κόκκινη.

Σοβαρά  προβλήματα σε οδικό  δίκτυο και υποδομές

      Για την κατάσταση, η οποία επικρατεί στο νησί, ο δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, έκπληκτος δήλωσε, πως μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή δεν έχει υπάρξει ξανά στο νησί, ενώ και εκείνος με τη σειρά του ανέφερε, πως μετά το πέρας των έντονων καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές.

      Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ήταν το γεγονός πως, λόγω των χειμάρρων που δημιουργήθηκαν, τα παρασσυρόμενα συντρίμμια έπεσαν σε φρεάτια, τα οποία και έφραξαν, ενώ σε μερικά σημεία έσπασαν και σωλήνες της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο όμως έχει προχείρως αποκατασταθεί σήμερα.

      Αν και τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής απασχόλησε η κατάσταση του βιολογικού καθαρισμού, ευτυχώς, δεν υπέστη κάποια ζημιά, καθώς μόνη απώλεια ήταν η βιομάζα.

      Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, η μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στους επαρχιακούς δρόμους, σε σημεία των οποίων είναι δύσκολη ακόμη και η διέλευση πεζών, λόγω των μπάζων και των φερτών υλών. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην αγροτική οδοποιία, διότι δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Από εκεί που διήλθαν τα ρέματα έχουν ισοπεδωθεί όλα. Χάθηκαν ολόκληρες καλλιέργειες, χάθηκαν ζώα».

      Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της νεροποντής, ο κ. Βεντούρης ενημέρωσε, πως δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή, καθώς από την πρώτη στιγμή, τουλάχιστον στα σημεία με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα, υπήρξε ενεργοποιημένο το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από  την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

      Για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων εκτεταμένων φθορών, υπεγράφη χτες, Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γεώργιο Λεονταρίτη. 

      Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο κ. Λεονταρίτης, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα της ισχυρότατης καταιγίδα και της έντονης βροχοπτώσεως, που έπληξαν την Κίμωλο την 8η Νοεμβρίου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις υποδομές του νησιού, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έδρασαν άμεσα, καταγράφοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία. 

       Δεδομένου, πως για την αντιμετώπιση απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων, επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ο κ. Λεονταρίτης αιτήθηκε προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκα, την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Μικρός  δήμος σε μεγάλη ανάγκη

      Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο Δήμος Κιμώλου επιχείρησε να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες, που επέφερε το σαρωτικό πέρασμα των χειμάρρων, επιστρετεύοντας τους τοπικούς επαγγελματίες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, πρόκειται για έναν μικρό δήμο, ο οποίος διαθέτει το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, μια γραμματέα και δυο ταμίες, πόσο μάλλον μηχανήματα.

      Οι επεμβάσεις που έγιναν από τους επαγγελματίες έχουν συμβάλλει ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά το δίκτυο αποχέτευσης και να καθαριστούν τα παρασυρμένα μπάζα από τους δρόμους των οικισμών.  Παρ’όλα αυτά, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, χρειάζονται ακόμη πολλές διορθωτικές εργασίες, κυρίως στο οδικό δίκτυο, 

Αυτή τη στιγμή έχουμε απευθυνθεί σε επαγγελματίες, γιατί ο Δήμος δεν έχει μηχανήματα και τέτοια. Έχουμε αποκαταστήσει το δίκτυο αποχέτευσης, τα κομμάτια μέσα στον οικισμό τα καθαρίσαμε, ξεμπαζωθήκανε, και τώρα απομένουν τα υπόλοιπα κομμάτια, τα οποία τώρα θέλουν επεμβάσεις. 

      Για τις αιτίες των καταστροφών, τόνισε, πως , κατά την άποψή του, δεν υπήρξε θέμα κακοτεχνιών ή ολιγωρίας από οποιονδήποτε υπεύθυνο, υπογραμμίζοντας πως ήταν υπερβολικός ο όγκος νερού που έπεσε πάνω στην Κίμωλο, καθώς η καταιγίδα ήταν τεράστια και σε διάρκεια αλλά και σε ένταση. 

      Ο κ. Βεντούρης ζήτησε άμεσα την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με συνομιλίες που είχε τόσο με τον κ. Λεονταρίτη, όσο και με τον Έπαρχο, κ. Νίκο Βενάκη, ο οποίος μετέβη στην Κίμωλο, ενώ παράλληλα μερίμνησε για την παρουσία τεχνικών στο νησί, ώστε να υπάρξουν οι πρώτες συμβουλευτικές εκτιμήσεις. Επίσης, ενδιαφέρον έδειξε και ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό, λόγω άλλων υποχρεώσεών του.

      Κλείνοντας, ο κ. Βεντούρης δήλωσε, πως «εμείς είμαστε ένας πολύ μικρός Δήμος, ένα πολύ μικρό νησί, καταλαβαίνετε πώς είναι τα οικονομικά μας. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, έχουμε δύο υπαλλήλους στο Δήμο, μια γραμματέα, δυο ταμίες και έναν καθαριστή. Τα υπόλοιπα, τα δίνουμε με συμβάσης μίσθωσης έργου. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε μόνο οικονομική βοήθεια, αλλά και τεχνική, για να μπορέσει το νησί να ξεπεράσει την καταστροφή και να ξαναλειτουργήσει και οι άνθρωποι της Περιφέρειας με διαβεβαίωσαν πως έχουν σκοπό να βοηθήσουν όπως μπορούν».

<