Μικρή νίκη για τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους με την κατάθεση του 50% των μισθολογικών περικοπών από το 2012

“Δεν είναι αύξηση, αλλά τα δεδουλευμένα μας”

- Β. Κεφάλας: “Συνεχίζουμε γιατί είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μην εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ”

Μία ανάσα πριν την είσπραξη του 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν στα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το 2012, βρίσκονται και οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι Κυκλάδων, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Με “φόντο” τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλει οι Ενώσεις της Ομοσπονδίας πανελλαδικά, ο πρόεδρος της Ένωσης, Βαγγέλης Κεφάλας, δήλωσε στην εφημερίδα, πως πρόκειται “για τα δεδουλευμένα τους και όχι για αυξήσεις όπως ακούγεται από πολλές πλευρές”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως, “για ακόμη μία φορά το κράτος δεν εφαρμόζει πλήρως τελεσίδικη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου” με τους αστυνομικούς υπαλλήλους να μην εφησυχάζουν αλλά να συνεχίζουν τις προσπάθειες για την καταβολή και του υπόλοιπου 50% που απομένει. 

Συνάντηση με Χ. Σταϊκούρα και  κατάθεση τροπολογίας 

Κορύφωση της πολύμηνης πίεσης που είχαν ασκήσει με διαμαρτυρίες και επιστολές οι αστυνομικοί υπάλληλοι ενάντια στις περικοπές που είχαν υποστεί στις αποδοχές τους, φαίνεται να αποτέλεσε η συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα στις 6 Νοεμβρίου, αντικείμενο της οποίας αποτέλεσε η διαδικασία αποκατάστασης των “μισθολογικών αδικιών” τους έχοντας σαν ισχυρό επιχείρημα τη θετική για τους ίδιους απόφαση του ΣτΕ. Εξέλιξη αυτής της συνάντησης, υπήρξε η τροπολογία που κατέθεσε η πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πριν από μία εβδομάδα και η οποία ψηφίστηκε. 

Σημειώνεται πως, στην εν λόγω συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, με πρωτοβουλία του οποίου ορίστηκε η συνάντηση, καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Κυριαζίδης, Βλαχογιάννης και Νταβλούρος.

Πρώτη “δόση” 27 Νοεμβρίου  και το υπόλοιπο 50% από 1η Ιανουαρίου 2015 

Ο αναπληρωτής Υπουργός γνωστοποίησε το περιεχόμενο της ψηφισμένης τροπολογίας στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων, το οποίο αφορά στην πρώτη μικρή νίκη των ίδιων. 

Η πρώτη απόφαση αφορά στην καταβολή του 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 στα μισθολόγια από 1η Αυγούστου του 2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, δηλαδή από 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.

Δεύτερη απόφαση που λήφθηκε με την υπερψήφιση της τροπολογίας, σχετίζεται με την αντικατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων, κατά 50% η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1 Ιουλίου του 2014.

“Η πλήρης αποκατάσταση θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό του ελλείμματος”

“Αναλογιζόμαστε την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και έχουμε κατανόηση, πλην όμως, συνεχίζουμε να ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε” τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Κεφάλας, ορμώμενος από τη θέση του κ. Σταϊκούρα στη σημαντική συνάντηση. Μάλιστα όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, “Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών και η επιστροφή των αναδρομικών στο σύνολό τους επειδή εγγράφονται στο έτος νομοθέτησής τους, δηλαδή εντός του 2014, θα οδηγούσε σε υπέρβαση του προϋπολογισμού και εκτροχιασμό του ελλείμματος, που θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας”. 

“Παγκόσμια πρωτοτυπία να μην εφαρμόζεται πλήρως απόφαση του ΣτΕ”

Μετά και τη θετική εξέλιξη, ο κ. Κεφάλας ανέφερε μέσω των δηλώσεών του, πως πρόκειται για μία σημαντική νίκη, ωστόσο στηλίτευσε έντονα τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Πολιτεία, η οποία όπως εξηγεί, “πρωτοτυπεί παγκοσμίως και δεν εφαρμόζει στο 100% την απόφαση του ΣτΕ”. 

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι και την πλήρη δικαίωσή μας, ζητώντας παράλληλα τη θέση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου σύμφωνα με το πλαίσιο που έχουμε θέσει. Είναι μία αρχή και μία νίκη” δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης στις Κυκλάδες, συμπληρώνοντας πως, “Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την αρχή της δικαίωσης του αγώνα μας για την οποία δώσαμε σκληρές μάχες και αποτελεί ένα ενθαρρυντικό δείγμα γραφής”.

Όμως, όπως κατηγορηματικά προσθέτει, “Θεωρούμε απαράδεκτο από μέρους της κυβέρνησης να μην εφαρμόζει πλήρως δικαστικές αποφάσεις. Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι το κράτος δεν εφαρμόζει τελεσίδικες αποφάσεις ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας”.

Προς την κατεύθυνση των διεκδικήσεών τους, ο κ. Κεφάλας μάλιστα, επισημαίνει πως καμία Ένωση πανελλαδικά δεν έχει εφησυχάσει με την ανωτέρω απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, γνωστοποιώντας πως, “Είμαστε σε ετοιμότητα να καταθέσουμε αγωγές για τη διεκδίκηση του υπόλοιπου 50%”.

“Χρήματα που παράνομα παρακρατήθηκαν”

Πριν ολοκληρώσει την αναφορά του στο σοβαρό ζήτημα, ο ίδιος προέβη σε μία σημαντική διευκρίνιση. Τονίζοντας πως, η πίεση που έχει ασκηθεί για τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, “παρερμηνεύεται” από διάφορες πλευρές και παρουσιάζεται ως αύξηση στους ένστολους, κάτι που δεν ισχύει όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, δήλωσε πως, “Τα συγκεκριμένα χρήματα είναι τα αναδρομικά που παρανόμως παρακρατήθηκαν. Δεν είναι αύξηση, αλλά τα δεδουλευμένα μας και τα χρωστούμενά μας που παρανόμως μας περιέκοψαν από 1η Αυγούστου του 2012” σημείωσε ο κ. Κεφάλας. 

<