Ηχηρά περιβαλλοντικά μηνύματα από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου

“Νάξος SOS”

Μέσω του σχηματισμού μιας ανθρώπινης αλυσίδας στα όρια της παραλία του Αγίου Προκοπίου η οποία έγραφε «NAXOS SOS», οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης προς πάσα κατεύθυνση, με μοναδικό στόχο και επιθυμία την διάσωση των Λιμνών της περιοχής αυτής.

Βιωματική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση

Ειδικότερα, με την καθοδήγηση του διευθυντή του σχολείου, Γιάννη Κοντόπουλου, οι μαθητές του σχολείου, πραγματοποίησαν δράση μετατρέποντας την εκδρομή σε εκπαιδευτική και όχι μόνο ψυχαγωγική, θέλοντας με βιωματικό τρόπο να τους εμφυσηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση και η ανάγκη που υπάρχει για την υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων. Για την ατομική ευθύνη του κάθε εκπαιδευτικού ώστε να διαπαιδαγωγήσει σωστά τους αυριανούς ενεργούς, συνειδητοποιημένους πολίτες μιλά ο κ. Κοντόπουλος. «Εγώ προσωπικά ως πολίτης και ως εκπαιδευτικός ασχολούμαι πολλά χρόνια εδώ στη Νάξο με την προστασία του περιβάλλοντος και ατομικά και συλλογικά» δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό πριν την εκδρομή την οποία πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου, ο ίδιος τους ενημέρωσε για την αξία του οικοσυστήματος τόσο για την περιοχή όσο και για την συμβολή της παραλίας και των λιμνών στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας του νησιού. «Γεγονός είναι ότι το 1ο Γυμνάσιο Νάξου πραγματοποιεί κάθε χρόνο περιβαλλοντικές δράσεις έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή πέρα από τον χώρο του σχολείου και με την πραγματική ζωή και τα εκάστοτε προβλήματα» συνεχίζει ο διευθυντής του σχολείου.

«Να αποκομίζουν την απαραίτητη παιδεία από το σχολείο και όχι μόνο τις γνώσεις»

Οι υγρότοποι που βρίσκονται στο Αιγαίου μεταξύ αυτών και οι λίμνες του Αγίου Προκοπίου έχουν αποτελέσει ουκ ο λίγες φορές θέμα συζήτησης, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων, με κυριότερο την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης ώστε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), να αναλαμβάνει την διαχείριση και την εκπόνηση των περιοχών. Αυτό αποτέλεσε άλλο ένα θέμα το οποίο τέθηκε επί τάπητος με τα παιδιά να ενημερώνονται για την σημασία της απόφασης αυτής και πως θα επηρεάσει το νησί. «Για να έχει η εκδρομή πέρα από ψυχαγωγικό χαρακτήραι, εκπαιδευτικό- περιβαλλοντικό, ορίσαμε αυτή τη δράση ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο τη σημασία των υγροτόπων, ποια η σημασία τους για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομία ενός τόπου, τι ακριβώς είναι το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και να έρθουν σε επαφή με τον χώρο αυτόν. Στόχος είναι μέσα από την εκπαίδευση να δημιουργηθούν ενεργοί πολίτες και όχι πολίτες θεατές». εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Κοντόπουλος. Άλλωστε το να αποκτούν τα παιδιά ευαισθησίες θα έπρεπε να είναι ύψιστος στόχος της εκπαιδευτικής κοινότητες, καθώς αυτοί είναι το μέλλον. Παράλληλα ενημέρωσε ότι οι δράσεις αυτές δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά πρόκειται να συνεχίσουν και στο μέλλον ακόμα πιο δημιουργικά και δυναμικά, μέσα από συνεργασίες με φορείς και κέντρα προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να συμβάλει το σχολείο και ο χώρος της εκπαίδευσης στην δημιουργία υγιών και συνειδητοποιημένων πολιτών. «Οι μαθητές πρέπει να αποκομίζουν την απαραίτητη παιδεία από το σχολείο και όχι μόνο τις γνώσεις».

«Πολλαπλά τα οφέλη από την ύπαρξη υγροτόπων στα νησιά»

Η άγνοια του κοινού για την κεφαλαιώδη σημασία των υγροτόπων και την αξία τους για την εξασφάλιση βελτιωμένου επιπέδου ζωής για τις νησιωτικές κοινωνίες, την οικονομική , περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών έχει οδηγήσει πολλούς υγροτόπους σε υποβάθμιση, κάνοντας την ανάγκη αναβάθμισης τους επιτακτική, κάτι το οποίο συμβαίνει και στην περίπτωση των Λιμνών του Αγ. Προκοπίου της Νάξου. Πλήθος προβλημάτων περιβαλλοντικής φύσεως, έχει κάνει ακόμη πιο εύκολο την προοπτική ιδιωτικοποίησης τους. «Γινόταν ένας αγώνας προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε από τις αρχές» εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος παράλληλα συνεχίζει λέγοντας ότι «τώρα μόλις αποφάσισαν να τις δώσουν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να αντιδρά ο κόσμος. Εγώ τάσσομαι κατά της ιδιωτικοποίησης τους και υπέρ του να αξιοποιηθούν από εμάς τους δημότες του νησιού και από την τοπική αυτοδιοίκησης ώστε να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης. Δεν είναι ανάγκη να το πάρει ιδιώτης και να το φράξει αλλά να παραμείνει η περιοχή ανοιχτή για τους πολίτες ». Όσον αφορά το μήνυμα το οποίο στέλνει τόσο ο ίδιος όσο και οι μαθητές είναι η ανάγκη που υπάρχει να κινητοποιηθούν όλοι και κυρίως όσοι βρίσκονται στον ζωντανό χώρο της κοινωνίας το οποίο δεν είναι άλλο από το σχολείο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σωστά μηνύματα και προς τους μαθητές οι οποίοι «είναι καθρέπτες της κοινωνίας αυτής».

Σημειώνεται ότι το φωτογραφικό υλικό είναι από το naxos-news.gr