Αλίευση επικίνδυνου λαγόψαρου στον Γαλησσά της Σύρου

Ένα ψάρι της οικογένειας των δηλητιριωδών ψαριών, των τετραοδοντίδων, βρέθηκε επάνω στην προκυμαία της παραλίας του Γαλησσά στη Σύρο. Πρόκειται για το γνωστό πλέον τοξικό ψάρι, λαγόψαρο ή λαγοκέφαλος.

Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να κάνει τους ψαράδες των νησιών, τόσο στη Σύρο, όσο και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, να είναι όσο το δυνατόν προσεκτικότεροι, ακόμη και κατά τη διάρκεια παράκτιου ψαρέματος, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η δηλητιριώδης ποικιλία ψαριών, έχει φτάσει ακόμη και στα ρηχά νερά.

Από το 2005, οπότε και παρατηρήθηκε η παρουσία του στις Ελληνικές θάλασσες για πρώτη φορά, οι Αρχές έχουν επανειλλημμένως επιστήσει την προσοχή στους αλιείς, προειδοποιώντας για την ραγδαία εξάπλωση του είδους, πλέον, σε όλο το Αιγαίο. 

Ο λαγοκέφαλος ή λαγόψαρο ή Lagocephalus sceleratus, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα  ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντίδων (Tetraododidae), δεν παρουσιάζει αλιευτικό ενδιαφέρον και το φυσικό του περιβάλλον βρίσκεται σε τροπικά κλίματα, κυρίως στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το σχήμα του ψαριού αυτού είναι τορπιλοειδές, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματός του και στη ράχη του είναι γκρίζο με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι έχει σε κάθε γνάθο δυο ιδιαίτερα δυνατά δόντια, τα οποία του δίνουν την όψη λαγού, απ'όπου έλαβε και το όνομά του. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 110 εκατοστά, ενώ το βάρος του μέχρι τα 7 κιλά.

Το λαγόψαρο, όπως και όλα τα είδη της οικογένειας που ανήκει (περίπου 185 είδη ψαριών), είναι ψάρια τοξικά αν καταναλωθούν, και μπορεί να επιφέρουν μέχρι και το θάνατο. Η τοξίνη που υπάρχει στο σώμα των ψαριών αυτών ονομάζεται τετροδοντοτοξίνη και προκαλεί στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και το θάνατο, λόγω της παράλυσης, την οποία προκαλεί στο αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Η τοξίνη έχει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και δεν καταστρέφεται με το κανονικό μαγείρεμα. Για την καταστροφή της, απαιτείται συνεχής βρασμός πλέον των τριών ωρών.