Νέο αφιέρωμα της εφημερίδας Telegraph για τα ελληνικά νησιά

Στο προσκήνιο οι… «ήσυχες» Κυκλάδες

Μία εβδομάδα μετά από το αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph στα 19 ωραιότερα νησιά, το Telegraph Travel επανέρχεται με αφιέρωμα στα 11 πιο αραιοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας.

Ανάμεσα στους ιδανικότερους προορισμούς για ησυχία, ηρεμία και απομόνωση, στη λίστα της Telegraph πλειοψηφούν τα νησιά των Κυκλάδων με έξι επιλογές: Τα Κουφονήσια, τη Σίκινο, την Ανάφη, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη εφημερίδα, προβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους ελληνικούς προορισμούς, ενώ διαθέτει και συντάκτες - «ειδικούς» για την Ελλάδα, οι οποίοι σε κάθε αφιέρωμα αφηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις, που αποκόμισαν από τα ταξίδια τους στη χώρα.

Επιπλέον, φιλοξενεί αναλυτικότατους ταξιδιωτικούς οδηγούς με πληροφορίες για την συγκοινωνία, τα αξιοθέατα, την νυχτερινή ζωή, τα ξενοδοχεία και πολλά άλλα, για αρκετά μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερο γνωστών προορισμών στις Κυκλάδες, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος κ.α.

Σε αυτό το αφιέρωμα, το Telegraph Travel «υμνεί» τα λιγότερο γνωστά, μικρά νησιά, που προσφέρουν όμορφα φυσικά τοπία, ήσυχες παραλίες και στιγμές πραγματικής χαλάρωσης στους επισκέπτες.

Η αναφορά σε αυτά ξεκινά με την Λίζι Πόρτερ, συντάκτρια της Telegraph, να γράφει, ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι, γιατί επισκεπτόμαστε τα ελληνικά νησιά – κελεπούρια, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη: Απευθείας πτήσεις, αξιόπιστα ξενοδοχεία, αλλά και ακατάπαυστη νυχτερινή ζωή. Αλλά για αυτούς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τον κόπο, υπάρχουν πάρα πολλά, ξεχασμένα από το χρόνο, νησιά, τα οποία προφέρουν απόλυτη ηρεμία και μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τα πλήθη. Αυτός, είναι ο οδηγός μας στα πιο αραιοκατοικημένα από τα νησιά της Ελλάδας, όπου το μεταφορικό μέσο μπορεί κάλλιστα να είναι ένα γαϊδουράκι, αντί για ταξί ή λεωφορείο, και το καλύτερο μάθημα είναι να μαθαίνεις, πώς να μην κάνεις τίποτα απολύτως.

Κουφονήσια, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 400

«Τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά. Το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι, ωστόσο το τελευταίο είναι τόσο μικροσκοπικό, που είναι ακατοίκητο. Η Τζέιν Φόστερ, ειδικός της Telegraph Travel για την Ελλάδα, λέει ότι το Άνω Κουφονήσι έχει «κατάλευκα Κυκλαδίτικα σπιτάκια» και μια «θορυβώδη μικρή κοινωνία», οι οποία ζούσε χωρίς ηλεκτρισμό έως και το 1980. Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι το Πορί, μια λωρίδα από άμμο στην απόχρωση της βανίλιας που βρέχεται από μια εκπληκτική γαλανή θάλασσα».

Σίκινος, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 273

«Αυτό το νησί, ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο, έχει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες μπορούν να είναι σίγουροι για τις ταβέρνες, που σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, στις οποίες “προεδρεύουν” σεβαστές μαμάδες και καΐκια, τα οποία φεύγουν από το λιμάνι του χωριού Αλοπρόνοια προς τις απομακρυσμένες παραλίες. Το Κάστρο, μια οχυρωμένη εγκατάσταση του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι το “σπίτι” της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, το όνομα της οποίας σημαίνει «η πηγή που δίνει ζωή». Ακόμη υπάρχει η εκκλησία με τον μπλε τρούλο, η Παναγιά Παντάνασσα, η οποία ανοίγει για τον εσπερινό στις 6 το απόγευμα».

Ανάφη, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 271

«Ο μόνος οικισμός στο νησί, η Χώρα, είναι τοποθετημένος σε έναν λοφίσκο, στα 260 μέτρα, ό,τι καλύτερο για να απολαμβάνει κανείς την πλατιά θέα του Κρητικού Πελάγους. Το ηφαιστειακό πέτρωμα, αποτέλεσμα των εκρήξεων στη γειτονική Σαντορίνη, που καλύπτει το νησί, το κάνει αρκετά αραιοκατοικημένο, παρ’ όλα αυτά η απομόνωση είναι υπέροχη και η συστάδα από παραλίες που κοιτούν στο Νότο, φτάνει στα ύψη τη γοητεία αυτού του μέρους, στο τέλος της ακτοπλοϊκής γραμμής. Μία περιήγηση στο μοναστήρι της Καλαμιώτισσας στο νοτιοανατολικότερο άκρο του νησιού, προτείνεται ανεπιφύλακτα.»

Σχοινούσα, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 225

«Ανάμεσα στα εξίσου μικρά νησάκια της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων, κοντά στη Νάξο, η Σχοινούσα προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό από ανεμόμυλους, εκκλησίες και παραλίες. Ο Αλμυρός είναι ιδανικός για οικογένειες, ενώ το άνευ όποιων εγκαταστάσεων Αυλάκι του Παπά, είναι καλό για απομόνωση. Οι μαγειρικές σπεσιαλιτέ, περιλαμβάνουν αρνί με φάβα, αμπελοφάσολα και “πιταρίδια”, σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε κατσικίσιο γάλα. Δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία, αλλά το νησί έχει αξιοπρεπέστατα μονοπάτια πεζοπορίας, ενώ μπορεί κανείς να νοικιάσει ποδήλατο ή μοτοποδήλατο.»

Δονούσα, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 183

«Πιστεύεται, πως ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικροσκοπικό νησάκι για να κρύψει την Αριάδνη, την πριγκίπισσα από την Κρήτη, την οποία αγαπούσε. Ο τουριστικός οδηγός, φυσικά, δεν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον μύθο, προκειμένου να καυχηθεί για την ελκυστικότητα του νησιού στους ρομαντικούς. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι οποιοσδήποτε ψάχνει για ηρεμία και απομόνωση θα είναι ευχαριστημένος εδώ, όπως πολλοί γυμνιστές, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τις παραλίες, θα μπορούσαν να διαβεβαιώσουν. Στην παραλία του Κέδρου, όσοι καταδύονται μπορούν να δουν ένα ναυάγιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ όσοι ψάχνουν για σκιά, ίσως θα είναι καλύτερα στο Λιβάδι, όπου τα αρμυρίκια προσφέρουν καταφύγιο δίπλα στη λευκή άμμο.»

Ηρακλειά, Κυκλάδες. Κάτοικοι: 150

«Με αναμφισβήτητα τα ομορφότερα τοπία, ανάμεσα στις Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά υστερεί σε εγκαταστάσεις, αλλά έχει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά στα φυσικά τοπία, όπως και μερικές αξιαγάπητες παραλίες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Λιβαδιού. Επτά μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν το νησί για αυτούς που επιθυμούν να κάψουν τις θερμίδες της φέτας, των ελιών και του νοστιμότατου θυμαρίσιου τοπικού μελιού. Μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων περνά από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, από μικρά χωράφια και ελαιώνες.»

Αξίζει να αναφερθεί, πως αμέσως μετά την περιγραφή του κάθε προορισμού, το αφιέρωμα περιέχει πληροφορίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά, τις τιμές των εισιτηρίων, τη διάρκεια της διαδρομής, ενώ υπάρχουν προτάσεις και για καταλύματα, όλα αυτά με ηλεκτρονικούς συνδέσμους, οι οποίοι παραπέμπουν στις ιστοσελίδες των ακτοπλοϊκών εταιριών, στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων, αλλά και σε έναν αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό των Κυκλάδων για περισσότερες πληροφορίες.

Ετικέτες: