Μνήμη και Τρίτη Ηλικία

Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια στην Πάρο

Με στόχο την πρόληψη της άνοιας, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν και των οικογενειών τους λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2014 ο Συμβουλευτικός Σταθμός Πάρου για την Άνοια με υπεύθυνο τον κοινωνικό λειτουργό Δημήτρη Γαλάνη από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ' Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ.

Αντίστοιχοι Σταθμοί λειτουργούν επίσης σε Άνδρο, Τήνο και Μήλο. Οι υπηρεσίες, που αναλόγως των αιτημάτων παρέχονται είναι προγράμματα πρόληψης, παρέμβασης και ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και ψυχικής υγείας.

Πρόληψη και παρέμβαση

Στα προγράμματα πρόληψης περιλαμβάνονται η αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης και ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, εντάσσονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα που πάσχουν από άνοια, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν αλλά και τους φροντιστές τους, ομάδες έμμισθων φροντιστών, δράσεις ψυχοεκπαίδευσης και υποστήριξης συγγενών και διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών στην κοινότητα της Πάρου αλλά και με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Αθήνα.

Μπορούν να λάβουν υπηρεσίες ασθενείς που πάσχουν από άνοια, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως ασφάλισης. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Είμαστε όλοι Πολίτες”, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το δρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρακολούθηση μνήμης

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση θα διαρκέσει 18 μήνες, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι η εδραίωση και συνέχιση του προγράμματος και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Στο πλαίσιο της δράσης, λειτουργεί στην Πάρο ένα ιατρείο μνήμης με υπεύθυνο τον κ. Γαλάνη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών στη χορήγηση τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 65 ετών. “Μέσα από τα συγκεκριμένα τεστ, παρακολουθούμε σε τι επίπεδα βρίσκεται η μνήμη ενός ανθρώπου. Η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει ούτε από ψυχολόγους, ούτε από κοινωνικούς λειτουργούς. Αν δούμε ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ με τη μνήμη του ίσως να χρειαστεί να τον παραπέμψουμε σε έναν νευρολόγο ή στον ψυχίατρο της κινητής μονάδας, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια φαρμακευτική αγωγή” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Γαλάνης.

Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τεστ στα ΚΗΦΗ της Νάουσας, στα ΚΑΠΗ της Μάρπησσας και στα γραφεία της Κινητής Μονάδας στην Παροικιά. ¨Στόχος μας είναι να κάνουν το ψυχομετρικό τεστ όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι”, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι στα άμεσα σχέδια του Συμβουλευτικού Σταθμού Πάρου συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή σεμιναρίου ενδυνάμωσης και ψυχοεκπαίδευσης για την ομάδα φροντιστών τόσο των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, όσο και εκείνων που αρχίζουν να δυσκολεύονται με τη μνήμη τους.

Στους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, ο Συμβουλευτικός Σταθμός έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 35 περίπου άτομα και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες ευαισθητοποίησης του κοινού με θέματα τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας, τις δυσκολίες μετάβασης στην Τρίτη ηλικία, καθώς και πρακτικές συμβουλές για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι ο Δήμος Πάρου.

Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στο τηλέφωνο 22840 – 22011 (εργάσιμες ημέρες, 08.30-16.30), αναφέροντας συγκεκριμένα το ενδιαφέρον για το Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας Πάρου.