Ενεργή συμμετοχή των Κυκλάδων στην καμπάνια “Let's do it Greece”

Το μεγαλύτερο εθελοντικό ραντεβού της χώρας

Συνέντευξη του συντονιστή της δράσης, Νίκου Κιούση

Το όραμα μιας καθαρής Ελλάδας μοιράζονται μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, φορείς , σύλλογοι, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία εθελοντικές ομάδες, δήμοι και κοινότητες των Κυκλάδων, συμμετέχοντας ενεργά στην Καμπάνια εθελοντικών καθαρισμών “Let's do it Greece”, την Κυριακή 26 Απριλίου.

Μύκονος, Κύθνος, Σύρος, Άνδρος, Νάξος, Σχοινούσα, Θήρα, Κέα, Πάρος, Αντίπαρος, Τήνος, Σίφνος και Μήλος είναι μερικά από τα νησιά που θα προσπαθήσουν να διαδώσουν το μήνυμα της συνεργασίας και του εθελοντισμού, δημιουργώντας ένα κίνημα θετικής ενέργειας, πέρα από τα σύνορα του Αιγαίου Πελάγους.

Σκοπός της καμπάνιας είναι ο συντονισμός όλων μέσα από οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος, θεωρείται απαραίτητη η ατομική και συλλογική συμμετοχή. Σημειώνεται ότι στη Σίφνο το συντονισμό της δράσης θα έχει από την πλευρά του Δήμου η ΔΗ.Κ.Ε.Σ.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από νέα παιδιά, μαθητές περιβαλλοντικής ομάδας σχολείου, που έβαλαν στόχο να ενώσουν όλη την Ελλάδα και πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας δραστηριοποιούνται ομάδες πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, σύλλογοι και περιβαλλοντικοί φορείς που πιστεύουν σε αυτό το όραμα και το προωθούν με ευρηματικότητα και ενθουσιασμό. Οι συμμετοχές και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας ξεπερνούν κάθε προσδοκία, καθώς και ο ενθουσιασμός, η ευρηματικότητα και το κέφι των διοργανωτών από όλη την Ελλάδα.

Ημέρα χαράς, έμπνευσης και συνεργασίας

Για το μεγαλύτερο εθελοντικό ραντεβού της χώρας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο εμπνευστής και συντονιστής του “Let's do it Greece”, Νίκος Κιούσης. Όπως τόνισε, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φορείς ενημερώνονται και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη Διεθνή Καμπάνια εθελοντικών καθαρισμών, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Εσθονία και έγινε παγκόσμια. Πρόσθεσε μάλιστα πως μέσα από τη δράση αυτή, οι φορείς κάθε περιοχής έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να γνωριστούν καλύτερα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς έναν κοινό στόχο. “Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει όλο και περισσότερος κόσμος ο οποίος θέλει να εκτονώσει τη δημιουργικότητά του, να κάνει κάτι παραγωγικό, να νιώσει χρήσιμος και να προσφέρει στην περιοχή του” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια το ρεύμα του εθελοντισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. “Μπορούμε να προσφέρουμε όχι μόνο σε περιόδους κρίσεις, αλλά να είμαστε ενεργοί πολίτες και στην καθημερινότητά μας”, σημείωσε.

“Ο εθελοντισμός δεν πρέπει να παρερμηνεύεται”

Ωστόσο, έκρινε ότι η έννοια εθελοντισμός κάποιες φορές παρερμηνεύεται. “Βεβαίως και αναδεικνύουμε όλα αυτά τα προβλήματα και προσπαθούμε να αποτελέσουμε κι εμείς μέρος της λύσης, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να βάζουμε μπροστά τους εθελοντές. Δε σημαίνει ότι πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους εθελοντές”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως οι εθελοντές πρέπει να είναι συμπληρωματικοί για να μπορέσουν να προσφέρουν ο καθένας το λιθαράκι του, να κάνουν κάτι καλό και κυρίως να διαμορφώσουν νοοτροπίες. “Βασικός στόχος μας είναι να περάσουμε στην κουλτούρα του Έλληνα τον σεβασμό προς τη χώρα του, τη γειτονιά, την περιοχή του, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς να δώσουμε έμφαση στην πρόβλεψη. Πώς να μη δημιουργούμε σκουπίδια ή πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε διάφορα άλλα υλικά”

Το πρόβλημα των νησιωτικών περιοχών

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές λόγω των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στις παραλίες. “Τα σκουπίδια δυστυχώς “ταξιδεύουν” και η θάλασσα είναι ένας τρόπος που επιβαρύνει κάποιες περιοχές” δήλωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι πραγματοποιούνται πολλοί υποθαλάσσιοι καθαρισμοί, σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού βυθού. “Μία παραλία μπορεί να είναι καθαρή και να ομορφαίνει το τοπίο, όμως πολλές φορές αν κοιτάξουμε μέσα στο βυθό μπορούμε να δούμε και την επιβάρυνση που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε νοοτροπία και να μπορέσουμε το σκουπίδι μας να το πετάξουμε στον κάδο ή να το διαχειριστούμε με άλλον τρόπο”.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης και στον καθαρισμό των δασών, εν όψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Στόχος οι 50.000 συμμετοχές

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 1.700 φορείς. “Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, δήμοι, κοινότητες, περιφέρειες και άτυπες ομάδες εθελοντών και δημιουργείται έτσι ένα πολύ μεγάλο ψηφιδωτό εθελοντών σε όλη την Ελλάδα που θα ενώσουν τις δυνάμεις” σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο φετινός στόχος είναι οι 45.000 – 50.000 συμμετοχές.

Τέλος, ενημέρωσε πως το επόμενο βήμα των υπευθύνων είναι η ανάδειξη του εθελοντισμού σε κάθε νησί των Κυκλάδων, από το μεγαλύτερο μέχρι και το μικρότερο.