Διάχυτη συγκίνηση στη λαμπαδηφορία του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου

“Κρατήσαμε τη μνήμη τους ζωντανή”

Ένα θυμίαμα στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε ανήμερα της θλιβερής επετείου, ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Σε κλίμα συγκίνησης μικρά παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι, κρατώντας δάδες αναμμένες , κατευθύνθηκαν το βράδυ της Τρίτης από την παραλία της Ερμούπολης στη θέση Νησάκι όπου ο εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως πατέρας Κώστας Κοντός και ο διάκος του Ι.Ν. Αναστάσεως πατήρ Νικόλαος Γαβαλάς έψαλλαν επιμνημόσυνη δέηση για τους Ελληνες του Πόντου , που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας από τους Τούρκους ( 1914-1922). Ακολούθησε η ρίψη στεφάνου στην θάλασσα και η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Συνοδοιπόροι σ΄ αυτή την μυσταγωγία αντιπροσωπεία προσκόπων , με επικεφαλής τον Περιφ. Εφορο Κυκλάδων Σωτήρη Φραγκίδη , που κράτησαν τη σημαία με το μονοκέφαλο αετό στα χέρια τους. Συγκινητική ήταν η παρουσία των μικρών παιδιών από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

Ουρανία Πανταζή: “Έχουμε χρέος προς τη νέα γενιά”

“Βλέποντας τα προσωπάκια τους σκέφτηκα ότι έχουμε χρέος να μεταφέρουμε στη νέα γενιά την ιστορία των προγόνων μας και τότε θυμήθηκα τα λόγια του Χρόνη Μίσσιου: “Εγώ το ταξίδι φιλαράκι το’ κανα. Ένα έχω να σου πω: το νου σου και τα μάτια σου στους σπόρους του παππού σου”, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, Ουρανία Πανταζή, καθιστώντας γνωστό πως σε όλο τον κόσμο καταβάλλονται υπέρμετρες προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία τιμούμε κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

“Ο αγώνας αυτός θέλει συνέπεια και υπομονή . Τα ατράνταχτα ντοκουμέντα υπάρχουν . Όταν θα έρθει η ώρα της Ανάστασης, τότε μόνο οι ψυχές των προγόνων μας θα βρουν δικαίωση. Μέχρι τότε θα συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη για να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Αιωνία τους η μνήμη”.

Συγκινητική και η στιγμή όταν το μέλος του χορευτικού μας Μαριάννα Κρόντη διάβασε τα παρακάτω λόγια από το δίσκο “ελαία ερίζωσεν” : “Του Διογένη ποιος μπορεί να κλέψει τη Σινώπη κι απ’ τον Διονυσόδωρο την Αμισό να πάρει; Ή από την Αμάσεια τον Στράβωνα να διώξει. Πάντα στου Στέλιου το λυγμό η Παναγιά θα κλαίει”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου θα συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις Μνήμης που θα πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 24 Μαίου 2015. Η προβλεπόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του συλλόγου Στεφανία Χαμαλίδου.