Επιστολή Δημάρχου Μυκόνου προς τον αν. υπουργό Ναυτιλίας, με αίτημα την παροχή εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω δημοψηφίσματος

«Αίτημα δημοκρατίας»

Αίτημα προς τον αν. υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, απηύθυνε με επιστολή του την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, σχετικά με την παροχή εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για τις μετακινήσεις λόγω δημοψηφίσματος.

Παρά το γεγονός, ότι οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, είναι ο δεύτερος πιο δαπανηρός διαθέσιμος τρόπος μετακίνησης, καμία έκπτωση ή προσφορά δεν έχει υπάρξει ως προς τα εισιτήρια, για τις ημέρες κατά τις οποίες οι ετεροδημότες, πρόκειται να ταξιδέψουν, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Δεδομένων και των επιπλέον δυσκολιών, που επιβάλλει ο περιορισμός στην ανάληψη κεφαλαίων από τα ΑΤΜ των τραπεζών, η μετακίνηση των κατοίκων από και προς τα νησιά καθίσταται εξαιρετικά αντίξοες.

Αντίθετα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν ανακοινωθεί εκπτώσεις από τους φορείς των ΜΜΜ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Ορμώμενος από το γεγονός, ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, σε επιστολή του προς τον αν. υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, απηύθυνε αίτημα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες, από πλευράς υπουργείου, ενέργειες, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκπτώσεις, για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, «ξεκινώντας από το γεγονός, ότι πάντοτε στις εκλογές, είτε αυτές είναι δημοτικές, ευρωεκλογές, ή εθνικές, παρέχονταν κάποιες εκπτώσεις, προς όλους αυτούς, οι οποίοι μετακινούνταν με σκοπό τη συμμετοχή στις διαδικασίες και έχοντας ως αφορμή και το γεγονός, ότι ήδη στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί μερικές εκπτώσεις, όπως αυτή της ΤΡΕΝΟΣΕ, μη βλέποντας κάτι αντίστοιχο στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και θεωρώντας αδιαμφισβήτητη τη νησιωτικότητα, αλλά και την ανάγκη του κόσμου να συμμετάσχει στη διαδικασία, προχώρησα στην ενέργεια αυτή».

Όπως τόνισε, ο δήμαρχος Μυκόνου έγινε αποδέκτης παραπόνων από πολλούς ανθρώπους, «οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία, αν και είχαν την διάθεση να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι πρόκειται για μία κοινωνική ανάγκη, την οποία και εξέφρασα μέσα από την επιστολή μου. Ήταν ένα αίτημα δημοκρατίας».

«Ως Δήμαρχος Μυκόνου, δε λειτούργησα μονάχα για τους δημότες μου. Αυτή τη στιγμή, σήμερα, εργάζονται εποχιακά και μη στη Μύκονο πάνω από 1.000 Έλληνες, οι οποίοι δεν ψηφίζουν στο νησί. Όλοι αυτοί θέλουν να μετακινηθούν προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, εφόσον λάβουν και τις σχετικές άδειες από τους εργοδότες τους. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Όταν μάλιστα έχει τεθεί σε ισχύ και το capital control, που δεν μπορεί κανείς να σηκώσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα και για να πάρει το Sea Jet για Πειραιά, τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 58 ευρώ, όπως καταλαβαίνετε, οποιαδήποτε έκπτωση, μόνο καλό θα έκανε και θα συνέβαλλε στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, τόσο προς, όσο και από τα νησιά», επισημαίνει ο κ. Κουκάς.

«Οι συγκυρίες να μην αποτελέσουν τροχοπέδη»

Η επιστολή του κ. Κουκά προς τον αν. υπουργό Ναυτιλίας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Εν όψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 και δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, λόγω της επιβολής των capital controls και των συγκοινωνιακών ιδιαιτεροτήτων λόγω της νησιωτικότητας, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στις συγκυρίες αυτές να αποτελέσουν τροχοπέδη στη μετακίνηση του απλού πολίτη που θέλει να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα καθώς και να διευκολύνουμε το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό καλώ το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν για να ψηφίσουν, καθώς και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.»

Ετικέτες: