Δειγματοληψίες για την εκτίμηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων

Καθαρές οι παραλίες της Σύρου

Εξαιρετική αποδεικνύεται και φέτος η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων της Σύρου, μέσα από τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται κάθε μήνα τόσο στις πέντε παραλίες του νησιού, οι οποίες μετά τον Γαλησσά, διεκδικούν με τη σειρά τους μία «Γαλάζια Σημαία», όσο και σε δέκα ακόμα ακτές.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης υλοποιεί και φέτος ένα εκτενές πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 15 παραλίες του νησιού. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου με υπεύθυνη την χημικό μηχανικό κ. Γεωργία Βαρελά.

Έλεγχος σε 15 παραλίες

Αναλυτικά, οι παραλίες στις οποίες γίνονται οι δειγματοληψίες είναι τα Αστέρια (στην Ερμούπολη), το Κίνι (2 σημεία), ο Λωτός, ο Γαλησσάς, η Βάρη, το Ψαχνό, ο Μέγας Γιαλός, το Αχλάδι, η Φάμπρικα, η Αμπέλα, οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος, το Δελφίνι και το Κόμητο. Ελέγχονται, σε κάθε δείγμα, τρεις διαφορετικές παράμετροι μικροβιακής ποιότητας, ο αριθμός εντερόκκοκων, coliforms και escherichia coli. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Με την εξέταση και καταγραφή της ποιότητας του θαλασσινού νερού στις παραπάνω ακτές, ο Δήμος σταδιακά θα αποκτήσει ένα πλήρες και οργανωμένο αρχείο που θα τον βοηθήσει στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Πιθανή επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε κάποια ακτή θα υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιας νέας και ρυπογόνου δραστηριότητας.

Επιπλέον, θα ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και ότι ο Δήμος διαθέτει τον κατάλληλο ελεγκτικό μηχανισμό για την παρακολούθησή τους.

Στον “αγώνα” για τη “Γαλάζια Σημαία”

Τέλος, θα έχουν τις απαραίτητες δειγματοληψίες όσες παραλίες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ''Γαλάζια Σημαία'' .

Στο πρόγραμμα συμμετέχει ήδη η παραλία του Γαλησσά, ενώ ανάλογες προσπάθειες για την εξασφάλιση της δικής τους σημαίας καταβάλλουν ο Φοίνικας, οι Αγκαθωπές, το Κίνι, η Βάρη και η Αζόλιμνος.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μίας παραλίας, είναι να έχουν συγκεκριμένες δειγματοληψίες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα», σημειώνει η κ. Βαρελά, εξηγώντας πως η «γαλάζια σημαία» αποτελεί ένα τουριστικό μέτρο, το οποίο στο εξωτερικό εφαρμόζεται κυρίως στις παραλίες με τον περισσότερο κόσμο, προκειμένου να καταστεί γνωστό ότι παρά την υψηλή επισκεψιμότητα τους, διατηρούνται καθαρές.

«Κάποιες παραλίες όπως το Δελφίνι ή τα Γράμματα δε χρειάζεται καν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δε σημαίνει ότι επειδή δεν έχουν γαλάζια σημαία δεν είναι καθαρές. Στις παραλίες της Αθήνας ή σε άλλες με πολύ κόσμο, έχει περισσότερο νόημα. Στα νησιά με βιολογικούς καθαρισμούς και ειδικά στη Σύρο, όπου δεν έχει βγει τίποτα παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και τα τέσσερα χρόνια είναι μεγάλο διάστημα. Έχουμε αρκετές δειγματοληψίες, έτσι ώστε να λέμε ότι οι παραλίες μας είναι καθαρές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Καμία μέτρηση δεν υπερβαίνει το όριο ασφάλειας”

Οι πρώτες Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις 4-6-2015 και συνεχίστηκαν χθες 2 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα είναι όλα εντός ορίων και αποδεικνύουν ότι η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στο σύνολό της είναι εξαιρετική.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία μέτρηση που να υπερβαίνει το όριο ασφάλειας, τα δε αποτελέσματα κυμαίνονται από την πλήρη απουσία μικροβιακού φορτίου (<1) έως ίχνη (αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας).

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα δοθούν επίσης στους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου) και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για ενημέρωσή τους.

“Πρόκειται για μία διαδικασία που την κάνει ο δήμος, χωρίς να είναι υποχρεωμένος. Απλά επειδή κι εγώ ήμουν παλαιότερα στο Υγειονομικό, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε από μόνοι μας, ώστε να έχουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό για τις θάλασσες. Σε περίπτωση που δούμε κάποια διαρροή ή κάποιο μικροβιακό που έχει ξεπεράσει τα όρια, θα σημάνει συναγερμός στη συγκεκριμένη περιοχή και θα το μαζέψουμε”, σημειώνει η κ. Βαρελά.

Δειγματοληψίες από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο

Όπως τονίζει, οι δειγματοληψίες στις παραλίες που διεκδικούν τη “Γαλάζια Σημαία” πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα, ενώ στις υπόλοιπες γίνεται διενεργείται έλεγχος μία φορά τον ενάμιση μήνα. “Οι δειγματοληψίες ξεκινούν από τον Απρίλη και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζονται μέχρι τον Νοέμβρη”, διευκρινίζει.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάποια παραλία που να προηγείται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, η. Βαρελά υπογραμμίζει ότι όλες οι παραλίες είναι καθαρές. “Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μπορεί μία παραλία να μην είναι καθαρή και να έχει μία απόρριψη λύματος, αλλά ευτυχώς στη θάλασσα διαχέεται τόσο πολύ που δε μετριέται πάντα στο μπουκαλάκι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρύπανση. Στο παρελθόν ακούγαμε για βόθρους που κατέληγαν στη θάλασσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει πια προχωρήσει σε αυτό και δεν θα τα ρίξει στη θάλασσα όπως παλαιότερα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν αμμουδιές οι οποίες δεν είναι απόλυτα καθαρές, καθώς εντοπίζονται σε αυτές αποτσίγαρα, καλαμάκια και πολλά ακόμα μικροσκουπιδάκια, που αρκετοί λουόμενοι παρατούν στις παραλίες χωρίς να νοιάζονται για την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση.

Ετικέτες: