Αποβίβαση 87 μεταναστών στις ακτές της Αμοργού και προώθησή τους στη Νάξο για τους νόμιμους ελέγχους

Κύμα προσφύγων στις Κυκλάδες

Στην Αμοργό έφτασαν δύο σκάφη με πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, απ’ όπου περισυνελέγησαν και προωθήθηκαν στο νησί της Νάξου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την τελική μετακίνησή τους στην πρωτεύουσα.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια περισσότερων από 80 προσφύγων, οι οποίοι ξέφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και αποβιβάστηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στις ακτές της Αμοργού. Έπειτα από μονοήμερη παραμονή στο χώρο του Γυμνάσιου Αμοργού, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Νάξο, προκειμένου να επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές, να σχηματιστεί δικογραφία, αλλά και να φιλοξενηθούν, έως και την τελική μετακίνησή τους προς τον Πειραιά, τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών.

Εντοπισμός στην Αμοργό, μετακίνηση στη Νάξο

Με δύο σκάφη, ένα πλαστικό ταχύπλοο και ένα σιδερένιο πλοιάριο, αποβιβάστηκαν οι 87 στο σύνολό τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 17 γυναίκες και 27 παιδιά, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Συρία με προορισμό την Ελλάδα. Τους μετανάστες εντόπισαν, αρχικά, πολίτες, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο στη βραχονησίδα «Νικουρία», όσο και στην παραλία του Αγίου Παύλου, ακριβώς απέναντι από το νησάκι, οι οποίοι ενημέρωσαν τις τοπικές Αρχές, που βοήθησαν στον εντοπισμό όλων των ατόμων και στην μετακίνησή τους εντός του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο Αμοργού.

Έπειτα από τη διάσωσή τους, οι πρόσφυγες εξετάστηκαν ενδελεχώς από γιατρούς του Κ.Υ. Αμοργού, οι οποίοι βεβαίωσαν, πως στην πλειοψηφία τους βρίσκονται καλά στην υγεία τους.

Την επομένη, ημέρα Παρασκευή και έπειτα από την άμεση αντίδραση και συντονισμό των Αρχών, οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν με το πλοίο «ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» με προορισμό το νησί της Νάξου, όπου κατά την άφιξή τους, στο λιμάνι βρίσκονταν ο Λιμενάρχης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Από εκεί, με πούλμαν μεταφέρθηκαν στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Νάξου, όπου τους υποδέχτηκαν μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ υποβλήθηκαν και σε νέους ιατρικούς ελέγχους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, πως όλοι έχαιραν άκρας υγείας.

Το Κλειστό Γυμναστήριο επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδεία του αντιδημάρχου κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριου, οι οποίοι συνομίλησαν με εκπροσώπους των Αρχών και εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα, αλλά και με τους ίδιους τους πρόσφυγες, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Συστράτευση Αρχών και εθελοντών για καλύτερες συνθήκες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κ. Μανώλη Μαργαρίτη, «οι πρόσφυγες, έφτασαν έως την Αμοργό με πλοιάρια. Έπρεπε να μεταφερθούν στη Νάξο, καθώς μόνο εδώ μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση/εξακρίβωση μέσω δακτυλοσκοπικής μεθόδου από την Αστυνομία. Συνεπώς ήρθαν στη Νάξο, όπου συντάχθηκε και η σχετική δικογραφία. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με το πλοίο «ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», όπου ο Δήμος, παραχώρησε τον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, για την φιλοξενία των ανθρώπων, ενώ συγκροτήθηκε και μια επιτροπή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η οποία φροντίζει για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σχετικά με το ζήτημα. Έπειτα από αίτημα της επιτροπής αυτής, προς Συλλόγους, εθελοντές, φορείς εν γένει, έχουν παραχωρηθεί κουβέρτες, σεντόνια, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει, ώστε να γίνει η διαμονή τους καλύτερη. Παράλληλα, υπάρχει και ένας αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά, εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου. Από πλευράς της Αστυνομίας, υπάρχει διαρκής 24ωρη φύλαξη του χώρου, ενώ από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της κινητοποίησης του προσωπικού, σοβαρότατοι ιατρικοί έλεγχοι».

Σχετικά με την τυπική διαδικασία, ο δήμαρχος εξήγησε, ότι «μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα για την σύνταξη φακέλου για τον κάθε έναν πρόσφυγα ξεχωριστά. Από κει και πέρα, αναμένουμε, πλέον, απάντηση από την Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταγωγή αυτών των ανθρώπων προς την πρωτεύουσα, μια διαδικασία, η οποία ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 4 ή 5 ημερών».

Κλείνοντας, ο κ. Μαργαρίτης προχώρησε σε ευχαριστίες, όσον αφορά στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της περιπέτειας των 87 ατόμων:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, όσοι βοηθούν στις σωστές, μέχρι στιγμής, ενέργειες, για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, τους εθελοντές, αλλά και όλους τους συλλόγους, που βοηθούν με την προσφορά ιματισμού ή/και τροφής. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα μέλη της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον κ. Γιάννη Τσολάκη, πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, τον κ. Ευάγγελο Παντελιά, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νάξου, καθώς επίσης και τον κ. Ιάκωβο Στελίτη, πρόεδρο του γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αυτή η επιτροπή έχει βοηθήσει αφάνταστα, στην δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών φιλοξενίας για του πρόσφυγες».

Ετικέτες: