Μέσα από «λίμνες» με νερό, αναγκάζονται να περπατήσουν οι επιβάτες, κατά την επιβίβαση ή αποβίβασή τους, στο λιμάνι της Τήνου, λόγω της έλλειψης προφύλαξης του λιμένα από τους νότιους ανέμους

Χωρίς άμεση λύση

Τεράστια προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το λιμάνι της Τήνου, κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, με μεγάλο όγκο θαλασσινού νερού να καλύπτει το τμήμα του λιμένα, απ’ όπου είναι αναγκασμένοι να περάσουν οι επιβάτες κατά την επιβίβαση ή την αποβίβασή τους.

Ακόμη μία φορά, ήρθαν αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία οι επιβάτες, οι οποίοι έτυχε να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν από τα πλοία της γραμμής, την Κυριακή και τη Δευτέρα στο λιμάνι της Τήνου, καθώς, δεδομένων των καιρικών συνθηκών, η θάλασσα «ανέβηκε» και πάλι στην προβλήτα, με αποτέλεσμα στην επιφάνειά της να σχηματιστούν μεγάλες «λίμνες» νερού, τις οποίες οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περάσουν με τα πόδια, κατά τη μετάβασή τους από και προς τα πλοία.

Το μείζον αυτό ζήτημα, που αντιμετωπίζει η λιμενική εγκατάσταση της Τήνου, έχει αρκετές φορές επισημανθεί, από τους κατοίκους, τους επισκέπτες, αλλά και τις Αρχές του νησιού, καθώς διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία του λιμένα.

Παρ’ όλα αυτά, οι «άτυχοι» ταξιδιώτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Τήνου το μεσημέρι της Κυριακής, εκτός από τις λίμνες στις οποίες έπρεπε να πατήσουν για να βγουν από το λιμάνι, ήρθαν αντιμέτωποι και με την εριστική συμπεριφορά ενός εκ των αξιωματικών της Λιμενικής Αρχής Τήνου.

«Παρατηρήσεις να κάνεις εκεί που ψηφίζεις»

Προκειμένου να μην περάσουν από την ανοικτή πύλη του λιμένα, στην οποία είχε σχηματιστεί μία βαθιά «λίμνη», μερικοί εκ των επιβατών, που αποβιβάστηκαν στην προβλήτα, επέλεξαν να περάσουν πάνω από τα κιγκλιδώματα, που περιφράσσουν το λιμάνι και σύμφωνα με πληροφορίες της Λιμενικής Αρχής, είναι ηλεκτροκολλημένα μεταξύ τους και σταθεροποιημένα στο έδαφος.

Για την προστασία των πολιτών, οι αξιωματικοί του Λιμενικού επιχείρησαν να τους αποτρέψουν και να τους παραπέμψουν προς την ήδη ανοικτή πύλη. Σε ερώτηση ενός επιβάτη, ο οποίος, μάλιστα, έτυχε να είναι και εκπρόσωπος της Εκκλησίας, γιατί οι αξιωματικοί δεν ανοίγουν κάποια άλλη πύλη, προκειμένου οι επιβάτες να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές, τέτοιου είδους, ένας εκ των Λιμενικών, με έκδηλο τον εκνευρισμό του απάντησε χαρακτηριστικά, «παρατηρήσεις να κάνεις, εκεί που ψηφίζεις».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, η Λιμενική Αρχή Τήνου, καταδικάζει τις όποιες αγενείς συμπεριφορές, εκ μέρους των αξιωματικών της προς τους επιβάτες. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, ο διαθέσιμος χρόνος προκειμένου οι Λιμενικοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους κατά τη διαδικασία επιβίβασης – αποβίβασης, είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογα εκνευρισμός, ιδιαίτερα αν οι πολίτες προβαίνουν σε ενέργειες, κατά τις οποίες δύνανται να βλάψουν τον εαυτό τους.

Επιπλέον, το Λιμεναρχείο εξηγεί, πως η προβλήτα του λιμένα είναι περίφρακτη και υπάρχουν μόνο κάποιες πύλες, που μπορούν να ανοίξουν, ενώ τα υπόλοιπα κιγκλιδώματα είναι σταθεροποιημένα με σκυρόδεμα και βιδωμένα στο έδαφος, αλλά και ηλεκτροκολλημένα μεταξύ τους. Παράλληλα, η είσοδος και έξοδος των επιβατών γίνεται μόνο από συγκεκριμένες πύλες, καθώς από τις υπόλοιπες, πραγματοποιείται η είσοδος και έξοδος οχημάτων, καθιστώντας τη μετάβαση των πολιτών επικίνδυνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε και στις δύο πύλες, υπήρχε συσσωρευμένο νερό.

Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν περισσότερο ασφαλή τμήματα του λιμένα, η Λιμενική Αρχή υπογραμμίζει, πως αποτελεί απόφαση των Πλοιάρχων, η προσέγγιση των πλοίων στα συγκεκριμένα τμήματα.

Παράλληλα, το Λιμεναρχείο αναγνωρίζει την ταλαιπωρία των πολιτών, που ταξιδεύουν τις ημέρες, κατά τις οποίες πνέουν οι νότιοι άνεμοι, τονίζει, ωστόσο, ότι για την υποδομή του λιμένα δεν έχει ευθύνη.

«Τα προβλήματα, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Κορνάρο Ευάγγελο, κυριότερο λόγο, για τον οποίο το Λ.Τ. δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε να σταματήσει πλέον, να πλημμυρίζει το λιμάνι, κάθε φορά, που οι άνεμοι πνέουν από τα νότια, αποτελεί το γεγονός, ότι «η νότια προβλήτα, η οποία ήταν υπό κατασκευή έχει μείνει στη μέση, καθώς έχει κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος. Στο έργο αυτό και στη φάση που βρίσκεται, δεν μπορούμε ούτε να παρέμβουμε, ούτε να το ολοκληρώσουμε. Τα προβλήματα, που δημιουργούνται με τους νότιους ανέμους, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Επιπλέον, εξήγησε, πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Τήνου, η οποία, όμως, λόγω γραφειοκρατίας, θα ολοκληρωθεί το λιγότερο σε ένα χρόνο, αναφέροντας, ότι «όταν πλέον έχουμε τις ΜΠΕ, θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και να κάνουμε τουλάχιστον κάποιες μικρές βελτιωτικές κινήσεις».

Τόνισε, επίσης, πως η ημιτελής προβλήτα «δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα, απ’ ότι αν δεν υπήρχε, έτσι όπως έχει μείνει ανολοκλήρωτη. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι δεν υπάρχει άμεση λύση», σημειώνοντας, πως το ζήτημα της γραφειοκρατίας, διαιωνίζει το θέμα, το οποίο θα μπορούσε να το έχει αναλάβει και να το ολοκληρώσει είτε το Λ.Τ., είτε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, γλιτώνοντας τους επιβάτες από την ταλαιπωρία. Επιπλέον, διευκρίνισε, πως σε αντίθεση με το παλαιό, στο νέο τμήμα του λιμανιού, υπάρχουν σχάρες αποστράγγισης των υδάτων, εντούτοις δεν επιλέγεται από τους Πλοιάρχους για προσέγγιση.

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κορνάρο, έχουν υπάρξει συζητήσεις, τόσο με τη Λιμενική Αρχή, όσο και με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, έτσι ώστε να μπορέσει, έστω και προσωρινά, να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Ερωτώμενος, αν είναι εφικτή η προσωρινή λύση ενός ξύλινου αναδιπλούμενου διαδρόμου, ο οποίος θα τοποθετείται σε περιπτώσεις νοτίων ανέμων και θα σταθεροποιείται από την μία πλευρά στις δέστρες των πλοίων και από την άλλη στα μεταλλικά σταθερά κιγκλιδώματα, προκειμένου οι επιβάτες να περνούν από πάνω, χωρίς να αναγκάζονται να περπατούν μέσα στο νερό, ο πρόεδρος του Λ.Τ. φάνηκε κάθετος, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει κίνδυνος οι ισχυροί άνεμοι να το παρασύρουν και να προκαλέσουν ατύχημα.