Ευρωπαϊκή Ημέρα Παρατήρησης Πουλιών

Όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα

Την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Παρατήρησης πουλιών γιόρτασε για τρίτη συνεχή χρονιά το νησί της Μυκόνου, δίνοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ενημερωθούν και φέτος για τα ταξιδιάρικα πουλιά της περιοχής τους.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (γνωστή ως Eurobirdwatch) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 21 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί η σημασία των περιοχών όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα.

Με βάση τα στοιχεία ειδικής μελέτης του BirdLife International που ανακοίνωσε η Ορνιθολογική Εταιρεία, 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο παράνομα στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η τιμητική θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στον υδροταμιευτήρα της Άνω Μεράς. Το ραντεβού δόθηκε στη νότια πλευρά του υδροταμιευτήρα, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά του τόπου τους αλλά και τα μεταναστευτικά πουλιά με την βοήθεια του Αντώνη Ρουμελιώτη. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κτήμα Μυκόνου Βίωμα του Νίκου Ασημομύτη όπου διεξάχθηκαν περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά.